42 de ani de la cutremurul din martie 1977

cutremurul din martie

Astazi se implinesc 42 de ani de la cutremurul din martie 1977, in care au murit peste o 1.500 de oameni, iar alti peste 11.000 au fost raniti.

Din pacate, producerea unui seism similar celui din ’77 astazi ar putea fi echivalentul unei tragedii de proportii uriase, mai ales in Bucuresti, unde extrem de multe cladiri sunt expuse riscului seismic. Cutremurul din martie 1977 s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 93 de km, la ora 21.22 si a avut o magnitudine de 7,2 grade pe Richter.

Specialistii si autoritatile afirma ca repetarea unui cutremur similar celui din ’77 ar putea avea astazi consecinte si mai grave, iar cea mai expusa din acest punct de vedere este chiar Capitala Romaniei, unde foarte multe cladiri expertizate au fost incluse in prima clasa de risc seismic.

Previziunile specialistilor sunt de-a dreptul sinistre

Potrivit analizelor PAAR (Planul de Analiza si Acoperirea Riscurilor), doar in Bucuresti ar putea muri 6.500 de oameni.

Conform unor statistici publicate in 2017, in Bucuresti exista 673 de imobile cu risc sismic (dintre care 173 de cladiri sunt incadrate in clasa intai de risc seismic – pericol public!), insa neoficial multe alte cladiri pot suferi avarii grave in cazul producerii unui seism major.

De ce nu au fost aceste cladiri reconsolidate? In parte, vina este a autoritatilor, care nu au reusit sa elaboreze o legislatie care sa impuna clar obligativitatea consolidarii cladirilor incadrate in primele doua clase de risc seismic si nici sa identifice surse de finantare urgenta pentru aceste lucrari.

De cealalta parte, multi dintre proprietarii cladirilor respective au refuzat si inca refuza consolidarea. Totusi, in ultima perioada, Primaria Capitalei a demarat o serie de lucrari pentru consolidarea caldirilor cu risc seismic, majoritatea fiind insa cele din Centrul Vechi. Este vorba despre 62 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic.

De asemenea, o alta noutate, prezentata de PMB la sfarsitul lunii trecute (februarie 2019), este ca municipalitatea a inceput exproprierile fortate a proprietarilor de imobile din cladirile monument istoric cu risc seismic 1. Este vorba despre cei care au refuzat in mod repetat sa accepte consolidarea imobilelor cu grad 1 de risc seismic, in ciuda amenintarilor autoritatilor. Bucurestenii care au ramas fara locuinte vor fi despagubiti, dupa cum anunta PMB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

11 − 7 =