Dupa 15 mai vor fi eliminate restrictiile de circulatie. Masca de protectie va deveni obligatorie

masca

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat in aceasta dupa-amiaza ca dupa data de 15 mai, cand va expira starea de urgenta, anumite masuri luate de autoritati in contextul pandemiei de coronavirus vor fi relaxate. In primul rand este vorba despre eliminarea restrictiilor de circulatie. Mastile de protectie vor fi purtate in mod obligatoriu de populatie in spatii inchise si in transportul in comun. Atentie, insa! Pana pe 15 mai, toate masurile anuntate prin ordonante militare RAMAN IN VIGOARE!

Va prezentam in continuare transcrierea declaratiei de presa a presedintelui Klaus Iohannis:

“Buna ziua!

Dragi romani, asa vom arata dupa 15 mai in spatiile publice inchise si atunci cand folosim transportul public in comun. Ca sa ne auzim mai bine, voi da jos masca.

Am avut astazi o noua intalnire cu Premierul Orban si cu un grup de ministri si consilieri, pentru a incepe sa detaliem ce am anuntat ieri, asa-numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea masurilor pe care le-am luat pentru protectia populatiei si, in acest sens, vom avea, in scurt timp, un plan destul de detaliat pe care il vom prezenta public. Dar am considerat ca unele din chestiunile care ne privesc pe toti, va privesc pe toti, trebuie anuntate din timp, ca sa ne pregatim.

Una dintre aceste masuri este cea cu masca de protectie. Astfel, am decis astazi ca dupa data de 15 mai toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatiile publice inchise si atunci cand folosim transportul public in comun. Aceasta masura nu este limitata in timp si vom putea sa renuntam la purtarea mastii poate la anul, atunci cand aceasta pandemie va fi sub control si nu mai exista riscul infectarii.

O a doua masura pe care am decis-o este una care cu siguranta va bucura pe foarte multi romani. Dupa data de 15 mai, deci dupa ce se epuizeaza actuala stare de urgenta, vom renunta la restrangerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restrictiile de deplasari individuale. Sau, invers spus, vom putea sa ne deplasam in spatii publice fara sa trebuiasca sa declaram in prealabil unde mergem si de ce mergem. Este vorba despre libertatea de miscare individuala.

Evident, pentru protectia generala a populatiei si pentru protectia individuala, multe restrangeri vor ramane in continuare in vigoare. In acest fel, vor ramane cu siguranta o vreme – vorbesc dupa 15 mai – in vigoare interdictiile pentru adunari publice, pentru manifestari de tot felul.

Vor ramane si alte interdictii in vigoare, dar aceasta nu va ramane in vigoare, si mi s-a parut important sa va dau aceasta veste, ca sa avem cu totii aceasta perspectiva, dupa 15 mai.

Pana in 15 mai, pana cand se epuizeaza actuala stare de urgenta, toate restrictiile raman in vigoare! Repet: pana in 15 mai stati acasa! Toate restrictiile raman in vigoare!

Dupa 15 mai vom putea sa ne miscam mai liber, insa viata nu va reveni, din pacate, la normalitatea pe care am cunoscut-o inaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare in pasi, vom stabili exact care activitate cand poate sa inceapa.

O activitate extrem de importanta este activitatea scolara si chiar in aceasta dupa-amiaza voi avea o intalnire cu conducerea Ministerului Educatiei pentru a incepe sa elaboram un plan concret pentru revenirea elevilor la scoala. Cum va arata acest plan va fi prezentat public in momentul in care este elaborat cu toate detaliile aferente.

In paralel, se lucreaza la o analiza si la un plan care va prevedea exact cum se va reveni in activitatea economica, in special in zonele care au fost puternic restrictionate, de exemplu zona comerciala. Sa nu ne imaginam ca totul revine la normal in 15 mai.

Unele restrictii vor disparea, multe altele, din pacate, vor ramane in picioare si, pas cu pas, dupa un calendar care tine, evident, si de evolutia cazurilor de COVID-19, vom incerca sa intram in ceea ce se numeste „intr-o noua normalitate”, fiindca, din pacate, specialistii, expertii, medicii ne spun ca virusul nu va disparea.

Deci, va trebui sa gasim o modalitate de trai cu acest virus, cu aceasta epidemie. Asta inseamna, in traducere libera ca, pe masura ce interdictiile impuse de autoritati vor fi luate inapoi, raspunderea fiecaruia dintre noi va deveni mai mare.

Raspunderea fiecaruia va deveni mai mare pentru toti, in mod special insa pentru categoriile vulnerabile. Cei mai in varsta, cei cu alte afectiuni vor trebui sa aiba mult, mult mai multa grija de ei si noi va trebui sa avem mai multa grija cum interactionam cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare.

Pe parcurs, cum vom avea noi date, vom comunica public acest lucru.

Va multumesc!”

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 × four =