Asociația Parcul Natural Văcărești: „Suntem în pericol să pierdem ultimele 3 mari zone naturale ale orașului”

zone naturale

Semnal de alarmă de la Asociația Parcul Natural Văcărești, care afirmă că „Suntem în pericol să pierdem ultimele 3 mari zone naturale ale orașului”.

Asociația a demarat un proiect pentru salvarea acestor 3 zone naturale (Pădurea Băneasa, Salba de lacuri formată de râul Colentina, “Delta Dâmboviței” de la intrarea în București) și face apel la locuitorii din Capitală să se alăture acestui demers.

„Sunt lucruri pe care le observi abia când le pierzi: copacul în care te urcai când erai copil sau parcurile în care te plimbai în liceu. La fel e și cu natura din București. Avem, în acest moment, cel mai puțin spațiu verde per locuitor din istoria noastră. Suntem în pericol să pierdem ultimele 3 mari zone naturale ale orașului. Împreună, ne putem asigura că vor rămâne intacte. Avem șansa să câștigăm 1.400 de hectare de natură, de spațiu verde în care putem respira aer curat, în care putem scăpa de verile tot mai dogoritoare.

Trebuie să intervenim în următoarele zone, care sunt sub amenințare:

– Pădurea Băneasa

– Salba de lacuri formată de râul Colentina

– “Delta Dâmboviței” de la intrarea în București

Asta înseamnă că fiecare din noi va avea încă 7 metri pătrați de spațiu

verde. Mai mult loc pentru copiii noștri, mai multă natură, mai multă sănătate.”, scriu, într-o postare pe Facebook, cei de la Asociația Parcul Natural Văcărești.

„𝐃𝐚𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐬𝐭𝐚, 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐭ă𝐮!”

„Pe modelul Parcului Natural Văcărești, am identificat și documentat cele 3 zone pe care vrem să le salvăm. Am descoperit că și în afara Văcăreștiului, în Bucureștiul cel aglomerat și poluat, au supraviețuit sute de specii de păsări, mamifere, amfibieni, reptile sau insecte. Unele sunt protejate, iar vidra, brotăcelul răsăritean sau țestoasa de apă europeană sunt doar câteva exemple. Am inițiat dialogul cu autoritățile despre existența și importanța salvării acestor oaze verzi-albastre ale Bucureștiului, însă nu e destul. Și nu mai avem timp.

Ultimele zone naturale ale Bucureștiului trebuie puse în valoare și, pentru asta, trebuie să devină accesibile publicului larg. În acest fel, pot să devină zone de recreere sănătoasă și educație pentru mediu. Avem șansa să câștigăm noi zone verzi valoroase, în care să ne simțim acasă, iar Bucureștiul să primească încă un plămân.

𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐫𝐦ă𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐚𝐧𝐢, 𝐢𝐚𝐫 𝐜𝐮 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐭ă𝐮 î𝐥 𝐯𝐨𝐦 𝐩𝐮𝐧𝐞 î𝐧 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞:

  • infrastructură de informare minim invazivă (panouri, poteci tematice, puncte de observare a faunei) și strângerea deșeurilor care s-au adunat în zeci de ani de nepăsare;
  • tururi ghidate, în special pentru copii, pentru ca aceștia să cunoască importanța și frumusețea naturii;
  • plantări și întrețineri de arbori, arbuști și pajiști melifere, pentru a ajuta natura să revină pe locurile din care a fost alungată;
  • cuiburi, hrănitori și căsuțe pentru păsări și alte specii;
  • dialog constant cu autoritățile pentru a salva cele două râuri și cea mai mare pădure a Bucureștiului pentru ca acestea să devină arii naturale urbane.

𝐃𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳ă 𝟓𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 𝐥𝐮𝐧𝐚𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭ă 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫ă! Alătură-te campaniei “Fabrica de viață a orașului” și salvează ultimele zone sălbatice ale Bucureștiului!

𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐭𝐚𝐥𝐢𝐢, 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐞𝐚𝐳ă 𝐬𝐢𝐭𝐞-𝐮𝐥 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚ț𝐢𝐞𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐕ă𝐜ă𝐫𝐞ș𝐭𝐢. Linkul este acesta: https://parcnaturalvacaresti.ro/

Foto: Daniel Mîrlea / FORONA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 5 =