Copycat sau crime la indigo. Incendiile din Delta Văcărești și incendiile din IOR

Delta Vacaresti

Un hectar de vegetație a ars ieri în Delta Văcărești, iar incendiul pare să fi fost declanșat de o mână criminală, ca de altfel în mai toate cazurile similare din trecut. Același lucru se întâmplă cu o cadență asemănătoare și în sectorul 3, în zona retrocedată (ilegal?) a Parcului IOR. Cele două cazuri par să urmeze același tipar criminal, iar mai grav este că „ucigașul în serie” scapă de fiecare dată basma curată.

Tot ce fac autoritățile este să constate dezastrul din Delta Văcărești și să ne informeze cu lacrimi de crocodil despre amploarea incendiilor. Trece o zi, mai trece una și totul se dă uitării până la următoarea crimă, când iar vorbim despre dezastrul care s-a întâmplat, ca și cum toată povestea asta este redată într-o nenorocită de buclă. Cam am atât am avut de spus, oricum vorbele sunt de prisos și vor rămâne așa până când se va face cu adevărat ceva, ceva palpabil, pentru stoparea infractorilor, care nu renunță la ideea de a transforma până și ultimele oaze de verdeață din orașul ăsta betonat precum un cavou în pârloage numai bune de construit ceva blocuri care să le aducă ceva bani grămadă.

Mai departe, să vedem împreună cronologia celor mai importante incendii din Delta Văcărești:

 • 8 februarie 2024 – incendiu care a spulberat 1,5 hectare de vegetație
 • 17 august 2023 – incendiul a afectat jumătate de hectar de vegetație
 • 21 mai 2023 – incendiu care a spulberat 3 hectare de vegetație
 • 5 aprilie 2022 – incendiu care a spulberat 1,5 hectare de vegetație
 • 24 februarie 2020 – incendiu care a spulberat 3 hectare de vegetație
 • 12 – 16 iulie 2016 – trei incendii consecutive au ras mii de metri pătrați de vegetație
 • 2 septembrie 2014…

Revenind la ultimul eveniment din Delta Văcărești, Administrația Parcului a postat ieri, pe Facebook, câteva imagini care nu mai au nevoie de prea multe comentarii, dar și un apel (probabil absolut inutil) către autoritățile care, cel puțin teoretic, ar trebui să facă ceva concret pentru a evita distrugerea acestei arii protejată legal (la fel de teoretic…).

Alertă în natură! Astăzi, inima verde a orașului, Parcul Natural Văcărești, a suferit un eveniment tragic. Un incendiu devastator a mistuit aproximativ 1 hectar din frumusețea sa, lăsând în urmă doar cenușă și tristețe.

Având în vedere că ultima săptămână a fost marcată de ploi intense, iar vegetația era încă umedă, nu putem să ne gândim decât la o mână criminală, ca fiind cauza acestui dezastru.

Este un moment de reflecție și acțiune pentru noi toți. Fiecare plantă și fiecare vietate afectată ne reamintește de fragilitatea naturii și de responsabilitatea pe care o purtăm față de protejarea ei.

Facem un apel către toate autoritățile responsabile și comunitatea locală să se unească în eforturile de restabilire a acestui habitat vital. Este esențial să colaborăm pentru a preveni astfel de tragedii în viitor și să ne asigurăm că măsuri de securitate sunt puse în aplicare pentru a proteja acest tezaur natural urban.

Să stăm uniți în sprijinul Parcului Natural Văcărești și să lucrăm împreună pentru a-i reda splendoarea.„, se arată în postarea Administrației Parcul Natural Văcărești.

4 Comments

 1. eses.ro

  March 25, 2024 at 10:58 am

  Despre acest subiect m-am tot gandit de la inceputul verii, cand tot mai multe incendii au afectat aceasta zona protejata. Este cu adevarat ingrijorator sa vedem ca nici macar ploile abundente nu reusesc sa stopeze valul de distrugere provocat de aceste incendii, iar cauza pare sa fie mereu aceeasi: oameni fara scrupule, interesati doar de propriile interese, devin “ucigasi in serie” ai naturii.
  Este de ajuns sa ne uitam la cronologia acestor incendii pentru a ne da seama cat de des se intampla asemenea travestii in aceasta zona. Si totusi, autoritatile trec doar cu vederea, asteptand apoi urmatorul dezastru ca sa-si exprime parerea.

 2. card recenzii google

  March 26, 2024 at 11:15 am

  Este ingrozitor sa vedem cum mana unor indivizi fara scrupule poate distruge in cateva minute o arie protejata si o parte din frumusetea orasului nostru. Este evident ca este nevoie de masuri mult mai drastice pentru a preveni astfel de incidente, iar autoritatile trebuie sa ia atitudine si sa ia masurile necesare pentru a opri aceste crime impotriva naturii.
  Este trist sa constatam ca aceste incendii par sa urmeze un tipar si ca autoritatile nu fac nimic pentru a-i opri pe infractori. Ne-am putea intreba daca nu cumva exista unele interese ascunse in spatele acestor incendii, daca nu cumva exista anumite persoane sau grupuri care profita de situatia creata pentru a castiga bani din constructia de blocuri in aceste zone retrocedate.
  Este timpul ca autoritatile sa ia mai in serios protejarea mediului si sa ia masuri eficiente pentru a opri aceste distrugeri ale naturii. Trebuie sa fim uniti ca si comunitate si sa ne implicam activ in protejarea acestor oaze de verdeata din oras, pentru ca, dupa cum am vazut, doar atat putem face pentru a impiedica astfel de tragedii. Si este important sa nu uitam niciodata aceste incidente si sa fim mereu vigilenti in ceea ce priveste protejarea mediului si naturii.

 3. cardrecenziigoogle

  March 26, 2024 at 12:17 pm

  Este intr-adevar tragic si dezamagitor sa vedem ca aceste cazuri de incendii din Delta Vacaresti devin din ce in ce mai frecvente si totul pune in evidenta indiferenta si lipsa de actiune din partea autoritatilor. Tristetea si furia ma coplesesc cand vad ca ucigasul in serie scapa mereu nepedepsit, lasand in urma doar devastare si cinism. Este nevoie de masuri concrete si urgente pentru a proteja aceste ultime oaze de verdeata din orasul nostru, pentru a le salva de la mainile infame ale celor care le distrug in numele profitului. Sper ca acest apel de astazi va fi un inceput si ca vom face cu totii un efort comun pentru a pune capat acestor tragedii in viitor. Insa, din pacate, pana cand nu vom vedea actiuni palpabile, pana cand nu vom face cu totii un pas inainte spre o schimbare reala, cuvintele vor ramane doar cuvinte si totul se va repeta intr-o teribila bucla. Sper ca aceasta tragedie va fi ultima si ca natura si noi, cei care o iubim si o respectam, vom invinge.

 4. bmj

  April 19, 2024 at 9:03 am

  Este incredibil cat de iresponsabile pot fi unele persoane si cum distrugeau cu buna stiinta asemenea locuri minunate ca Delta Vacaresti si Parcul IOR. Mana criminala de care se vorbeste nu face decat sa arate cat de putin ne pasa de mediul inconjurator si cat de superficial ne raportam la natura. Si, in loc sa se ia masuri concrete pentru stoparea acestor infractori, autoritatile par sa se multumeasca doar cu constatarea dezastrului si informarea superficiala a publicului. Din pacate, acesta este ciclul constant in care ne aflam. Tragedii se intampla, vorbim doar pentru o zi sau doua, apoi totul se uita si totul ramane la fel, pana la urmatorul incident. Sper din tot sufletul ca de aceasta data lucrurile sa se schimbe si sa se ia masuri concrete pentru protejarea acestor oaze de verdeata, pentru ca altfel ni se va fura un pic cate putin din frumusetea orasului nostru, pana nu va mai ramane nimic. Trist si dezolant!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

3 + 9 =