Informatii IMPORTANTE AEP – COMUNICAT DE PRESA privind Desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019

doua tururi

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) aduce la cunostinta opiniei publice faptul ca alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019 au intrat in linie dreapta. De altfel, la unele sectii de votare din strainatate, precum cele din Australia si Noua Zeelanda, cetatenii romani s-au putut prezenta la urne inca din noaptea trecuta.

Vedeti in continuare comunicatul de presa al AEP, care contine foarte multe informatii importante legate de procesul electoral:

“Reamintim ca, potrivit noilor reglementari introduse in legislatia electorala, la scrutinul prezidential din acest an cetatenii romani aflati in strainatate au la dispozitie trei zile pentru a-si exercita dreptul de vot la sectiile de votare, in ambele tururi de scrutin, conform urmatorului program:

– vineri, 8/22 noiembrie 2019, intre orele 12-21;

– sambata, 9/23 noiembrie 2019, intre orele 7-21;

– duminica, 10/24 noiembrie 2019, intre orele 7-21.

Mentionam ca in toate cele trei zile exista posibilitatea de prelungire a votarii pana cel mai tarziu la ora 23:59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la ora 21:00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare.

Potrivit legii, pot vota la sectiile de votare din strainatate cetatenii romani care in ziua alegerilor se afla in afara tarii indiferent de motivul prezentei acestora pe teritoriul altei tari – domiciliati, rezidenti sau turisti. Cei care au dorit sa voteze la o sectie de votare din strainatate mai aproape de casa au avut posibilitatea sa se inregistreze cu aceasta optiune pe portalul votstrainatate.ro, in aceasta situatie aflandu-se 38.944 de alegatori. Actele pe baza carora se poate vota in strainatate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare).

Pentru aceste alegeri, in strainatate au fost organizate 835 de sectii de votare, lista acestora putand fi consultata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe accesand urmatorul link: https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/alegeri_2019/2019.11.01__lista_sv_835_alegeri_prezidentiale_2019.pdf

In premiera la un scrutin prezidential, anul acesta alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate au la dispozitie si varianta de a vota anticipat, prin corespondenta, pentru aceasta optiune fiind inregistrati pe portalul votstrainatate.ro un numar de 41.003 cetateni romani.

Plicurile cu voturile acestora trebuie expediate astfel incat sa poata fi livrate la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenta pana cel mai tarziu la data de 7 noiembrie 2019. Majoritatea plicurilor au ajuns deja la destinatie si expeditorii au primit din partea AEP mesaje de confirmare. Cei ale caror plicuri nu ajung pana la termenul mentionat, vor fi notificati si indrumati sa se indrepte spre cea mai apropiata sectie de votare.

O alta noutate a alegerilor prezidentiale din acest an o constituie utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), cu precizarea ca sectiile de votare din strainatate vor fi dotate cu trei pana la noua tablete, acestea avand dubla functionalitate: scanarea actelor de identitate a votantilor si inregistrarea semnaturii electronice a acestora.

In tara au fot organizate 18.748 de sectii de votare, lista acestora poate fi consultata pe site-ul www.roaep.ro la sectiunea Management Electoral / Geografie electorala / Registrul sectiilor de votare. Alegatorii pot afla sectia de votare la care sunt arondati accesand www.registrulelectoral.ro

Votarea in tara are loc duminica, 10 noiembrie 2019, intre orele 7:00 si 21:00, cu posibilitatea de prelungire pana la cel mai tarziu ora 23:59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la ora 21:00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare.

Alegatorii din tara voteaza cu un act de identitate valabil, emis de statul roman, respectiv: cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; pasaportul simplu; pasaportul simplu electronic; pasaportul simplu temporar; titlul de calatorie; carnetul de serviciu militar.

In tara, cetatenii voteaza la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta, iar in cazul in care se afla in alta unitate administrativ-teritoriala, pot vota la orice sectie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea “VOTAT”, buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Operatiunile privind numararea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondenta, sunt inregistrate video si audio si se desfasoara in deplina transparenta, in prezenta tuturor membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si a persoanelor acreditate.

Presedintele AEP, Constantin-Florin Mituletu-Buica, indeamna pe toti cetatenii romani cu drep de vot sa isi exercite acest drept, iar celor din strainatate le recomanda sa nu lase pe ultima zi votul la sectiile de votare, pentru a evita aglomeratia si pentru a fi siguri ca si votul lor va intra in calcul la alegerea Presedintelui Romaniei.

Campania electorala, care a inceput in data de 12 octombrie 2019, se incheie in dimineata zilei de sambata, 9 noiembrie 2019, la ora 7:00. In cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin, campania electorala incepe la data de 15 noiembrie 2019 si se incheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7:00.

Campania electorala este finantata de la bugetul de stat, controlul fiind realizat de Autoritatea Electorala Permanenta in baza Legii nr. 334/2006 privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × two =