Spațiul public aflat la intersecția străzilor Sfinții Apostoli și dr. Raul Orleanu din Sectorul 4 se va numi Piața Nicolae Gheorghe

Piața Nicolae Gheorghe

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în ședința de ieri, 29 februarie 2024, proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii de „Piața Nicolae Gheorghe” spațiului public aflat la intersecția străzilor Sfinții Apostoli și dr. Raul Orleanu din Sectorul 4.

„Sociologul Nicolae Gheorghe a fost cel mai mare intelectual de etnie romă din România, cunoscut pentru implicarea sa în activismul civic rom din țara noastră.  Înainte de Revoluție, el a intrat în atenția Securității pentru că a trimis către Europa Liberă un articol în care denunța xenofobia și rasismul politicii Partidului Comunist. Nicolae Gheorghe este cunoscut pentru implicarea sa în activismul civic rom din România. Înainte de Revoluție, el a intrat în atenția Securității pentru că a trimis către Europa Liberă un articol în care denunța xenofobia și rasismul politicii Partidului Comunist.

După 1989, și-a intensificat activitatea, fiind extrem de implicat în procesul de recunoaștere a romilor ca minoritate națională. El a ocupat numeroase poziții în diferite structuri, precum vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Romilor și membru fondator al uneia dintre cele mai prestigioase organizații neguvemamentale: Romani Criss. Nicolae a fost, între 1999 și 2006, senior adviser al Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) în Europa. Cei peste 40 de ani de activitate profesională în slujba romilor îi conferă dreptul de a ocupa un loc fruntaș în galeria marilor activiști pentru drepturile omului din lume.

Mulțumesc consilierilor generali pentru susținerea acestui proiect și domnului Ciprian Necula pentru această inițiativă.”, a declarat Primarul General, Nicușor Dan.

 

„Această inițiativă nu reprezintă doar un pas istoric pentru comunitatea romă, ci și pentru întreaga societate românească. Ea reafirmă valorile egalității, incluziunii și recunoașterii meritelor individuale, indiferent de origine etnică. De asemenea, acest demers ar trebui să devină sursă de inspirație și pentru alte instituții naționale și locale. Este important să recunoaștem contribuția romilor la dezvoltarea societății românești, atât pentru a pune bazele unui real proces de coeziune socială, ci și pentru a a contribui la o dezvoltare sănătoasă, armonioasă, pe fundamente solide, a unei tinerei generații de romi, care are nevoie de modele și surse de inspirație.”, a declarat și Președintele Fundației Roma Education Fund, Ciprian Necula.

Solicitarea de atribuire a numelui pieței a fost făcută de către Fundația Roma Education Fund – REF, platforma civică Aresel, Asociația Roma Entrepreneurship Development – REDI și organizația European Roma Institute for Arts and Culture – ERIAC, potrivit unui comunicat de presă al PMB.

1 Comment

  1. card recenzii google

    March 20, 2024 at 12:45 pm

    Este o mare bucurie sa vedem ca, in sfarsit, intreaga societate romaneasca incepe sa recunoasca si sa aprecieze meritele comunitatii rome in dezvoltarea tarii noastre. Atribuirea numelui de “Piata Nicolae Gheorghe” reprezinta un pas important spre recunoasterea eforturilor si contributiei sociologului Nicolae Gheorghe si a romilor in general in lupta pentru egalitate si incluziune sociala. Felicit Primaria Generala si consilierii care au sustinut acest proiect si speram ca si alte institutii se vor inspira in a face astfel de gesturi de recunoastere si apreciere a diversitatii culturale si a meritelor individuale. Multumim si Fundatiei Roma Education Fund, Aresel, REDI si ERIAC pentru implicare in solicitarea de atribuire a numelui si speram ca aceasta initiativa va avea un impact pozitiv asupra tinerelor generatii de romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × 3 =