Nicusor Dan: “Vom plati subventia pentru incalzire. Anul asta va fi putin mai bine decat iarna trecuta”

nicusor dan

Dupa ce ieri ANRE a anuntat o crestere considerabila a pretului de productie al gigacaloriei, la nivelul de 329,41 lei (cresterea este de peste 85%), primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a raspuns astazi mai multor intrebari care ne preseaza pe toti. Totusi, cea mai importanta intrebare – cu cat se va scumpi concret factura la caldura in aceasta iarna si cat din cresterea acestor coturi va fi subventionata de catre PMB? – a ramas fara raspuns. Asta pentru ca desi ANRE a stabilit pretul de productie, mai ramane sa aflam si care va fi pretul final pentru transportul energiei termice…

Va prezentam cele mai importante declaratii de astazi ale lui Nicusor Dan:

„Pana la 1 noiembrie, pretul gigacaloriei este de 206 lei productia, 220 de lei distributie si transport, la care se adauga TVA-ul de 19% la fiecare dintre ele, rezultand un pret de 506 lei gigacaloria (cu tot cu TVA,). Adica atata costa Primaria Bucuresti sa aduca gigacaloria pana la scara de bloc. Din acesti 506 lei, oamenii platesc 164 de lei si restul de 340 sunt platiti de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Pe aceste doua componente, pentru moment avem informatia doar in ceea ce priveste productia, adica pretul de productie, conform informatiei de la ANRE, nu mai este 206 lei, este 329 de lei plus TVA. TVA este in acest moment 19%, conform unei legi din vara va fi de 5 la suta pentru productia si transportul de energie termica, deci avem o diminuare din punctul TVA”

„Nu exista o subventionare din partea statului pentru cetatenii care sunt racordati la sistemele centralizate din Romania. Eu sper ca va exista fie o plafonare, fie un ajutor propriu-zis, o suma care sa vina de la bugetul national catre toti utilizatorii. Este o problema cu care se confrunta toate primariile din marile orase. In acest moment subventia pe care PMB o plateste este de 950 de milioane de lei. Asta e primul an in care PMB chiar plateste subventia asta. Au fost ani in care s-a platit 500 de milioane, ani in care s-a platit 600 de milioane. Cauza problemelor este in acele sute de milioane lipsa care nu s-au platit de primarie anii trecuti. Chiar vom plati 950 de milioane de lei. Este posibil sa suplimentam aceasta suma. Situatia financiara actuala ne permite sa o facem. In continuare, asa cum este si acum, PMB o sa plateasca o parte importanta a pretului. Acum raportul este 2 la 1 si in continuare o sa fie si mai mare”

SURSE: NICUSOR DAN, DIGI24, LIBERTATEA, B365

Leave a Reply

Your email address will not be published.

17 − eight =