OPINIE: Cat de periculos este jocul de-a teoria conspiratiei pe tema noului coronavirus? Poate fi mortal!

teoria conspiratiei

Recent, presedintele Iohannis spunea ca “in fata unei boli nu poti fi decat precaut ori prost”. Declaratia, dura, era una politica, evident, facuta “la nervi”, si se adresa celor din PSD, in special, dar si celor care promoveaza pe toate canalele posibile si imposibile teoria conspiratiei, cu “oculta mondiala”, care ar vrea sa ne omoare cu orice pret si care se face vinovata nu doar de raspandirea in lume a noului virus, ci si de toate masurile pe timp de pandemie, pornind de la carantina si izolarea asimptomaticilor si pana la scoaterea pe piata a unui vaccin ucigas.

Acum, lucrurile sunt extrem de discutabile, intr-adevar, iar orice om echilibrat nu are cum sa nu isi puna o serie de intrebari legate de corectitudinea unor masuri luate in timpul acestei pandemii care ne-a dat viata peste cap. Iar sentimentul ca cineva iti ascunde ceva important este si el justificat, pentru ca autoritatile (si nu doar in Romania, ci peste tot in lume) au gresit enorm, daca vorbim de comunicare. Pe scurt, suntem bombardati cu informatii oficiale (si da, si noi preluam, dupa cum stiti, aceste informatii), dar problema este ca datele dau de pamant cu orice (metoda) statistica. Aici este greseala autoritatilor, una extrem de grava. Dincolo de asta, avem, desigur, teoriile conspiratiei, incredibil de variate si care mai de care mai “spontane”. Prin urmare, este al naibii de greu sa mai fii echilibrat in opinie si sa nu cazi intr-o extrema sau alta.

Nu, nu vom face noi lumina in cazul asta si nici nu ne propunem asa ceva pentru ca ar fi imposibil. Dar nici nu putem crede ca un “geniu malefic”, “oculta mondiala”, “Bill Gates”, “5G” au facut cumva sa ne omoare pe toti, ca sa ramana ei pe o planeta pustie pe care sa se joace singuri cu lopetica si resursele naturale. Pe bune, asta chiar depaseste orice logica. “Vor sa faca bani pe spatele nostru?”, zic unii. Poate fi si asta, doar ca atunci geniul malefic e cam tampitel asa, pentru ca la sumele cu care se joaca unii dintre astia pe care i-a inscris lumea cu forta in oculta mondiala, fac bani si fara pandemie, ba mult mai mult chiar, nu se incurca cu maruntisul. “De vanzarea vaccinului este vorba”, zic altii. Gresit: vorbim de pandemie, iar asta inseamna ca vaccinul va fi gratuit! “Ne cipeaza cu vaccinul ca sa…”, despre astia nici nu are rost sa vorbim. “Vor sa ne controleze vietile”, zic altii. Pai, oameni buni, asta fac si fara ne intrebe pe noi, fara sa-si omoare forta de munca, fara, fara, fara…

Intre timp, in Romania, facem hore pe faleza de la Mamaia si nu mai tinem cont de niciun fel de sfat medical ori comportament precaut, nu purtam masti in metrou, pentru ca suntem egoisti si iresponsabili, ii suflam in ceafa persoanei aflate in fata noastra la rand in magazin, atunci cand ne umplem sacosa cu bere si seminte pe care sa le spargem impreuna cu vecinii de la bloc pe bancuta aia de la scara, scuipand cojile pe caldaram in sincron cu elucubratiile care ne ies pe gura despre “astia care vor sa ne omoare”.

Tot intre timp, si tot in Romania, cei mai nenorociti politicieni, care n-au muncit nici macar o zi in viata lor, priponidu-si fundurile in Parlament de zeci de ani, plang cu lacrimi de crocodil ca economia moare si ca oamenii, aia de la care au furat ei atata amar de vreme, o sa-si piarda locurile de munca. Si, vai, cat de mult le pasa lor de noi pentru ca, nu-i asa, nu se apropie alegerile si nu vor sa deloc sa mai puna o caramida la capitalul ala electoral construit pe minciuni si coruptie.

Tot intre timp, si tot in Romania, vine ministrul Sanatatii si spune ca “ne apropiem de un moment in care o sa vedem ca avem dublare sau triplare de cazuri de coronavirus pe zi” (sursa: Digi24). Dar pe ministru nu il mai auzim, sau daca o facem spunem ca si el face parte din oculta asta mondiala, alaturi de zeci si zeci de mii de medici, care ne mint ca sa-si puna planul diabolic in aplicare.

Plus ca acum mai avem un motiv sa alimentam teoria conspiratiei, ca doar si Marcel Pavel a batut palma cu Bill Gates, care i-a dat bani ca sa spuna ca era sa moara de Covid…

Noi nu o sa spunem ca in fata unei boli nu poti fi decat precaut ori prost. Daca e vorba de opinii, le respectam pe toate, indiferent cat de bizare sunt. Daca nu esti precaut in ceea ce te priveste personal, inseamna ca iti asumi responsabilitatea ca poti crapa. E treaba ta. Dar daca ii consideri pe toti ceilalti prosti pentru ca respecta masurile impuse pana la urma de medici in fata unei boli despre care se stie prea putin in momentul de fata, ei, “ceilalti” cum ar trebui sa te considere pe tine?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6 + six =