Politia Locala NU poate amenda soferii! Doar politistii rutieri au aceasta competenta

Politia Locala

O informatie foarte importanta pentru multi soferi: Politia Locala NU poate amenda soferii, aceasta competenta revenind exclusiv politiei rutiere.

Potrivit Avocatnet.ro, decizia a fost pronuntata in contextul in care Avocatul Poporului a cerut Inaltei Curtii de Casatie si Justitie lamurirea acestei chestiuni. Astfel, doar politistii rutieri au competenta sa aplice sanctiuni contraventionale soferilor si, prin urmare, Politia Locala nu poate exercita aceste atributii, neavand dreptul sa solicite pentru verificare anumite documente soferilor. Atentie, insa, regula va deveni obligatorie pentru instantele de judecata numai de la data publicarii sale in Monitorul Oficial, dupa cum mai precizeaza cei de la avocatnet.ro.

“În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (…) prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în comunicatul de presă al ICCJ cu privire la decizia dată ieri, 19, iunie.

Chiar daca momentan lucrurile sunt lamurite, ele ar putea fi schimbate in viitorul apropiat, in contextul in care in Parlament se afla deja in dezbatere un proiect care urmareste tocmai acordarea de competente noi pentru Politia Locala (implicit dreptul de a aplica sanctiuni contraventionale soferilor conform codului Rutier).

Ceea ce mai trebuie spus este ca Politia Locala are totusi dreptul acum de a aplica amenzi pentru parcari neregulamentare si poate decide ridicarea autovehiculelor stationate in locuri nepermise.

Sursa: Avocatnet.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

five + fourteen =