Posibila alerta medicala in Bucuresti: au fost confirmate mai multe cazuri de West Nile, in urma intepaturilor de tantari!

West Nile

Lentoarea cu care sau miscat autoritatile din Bucuresti si nu numai in ceea ce priveste dezinsectia are efecte dramatice. Potrivit TVR, pana in acest moment, in toata tara au fost confirmate nu mai putin de 22 de cazuri de pacienti infectati cu virusul West Nile, virus care poate fi fatal si se transmite, de obicei, prin intepatura de tantar.

De altfel, din pacate, sase persoane au decedat dupa ce au fost infectate cu acest virus (trei sunt din Bucuresti), mai spune sursa citata. In acest moment, autoritatile tac malc pe acest subiect, iar singurii care atrag atentia asupra pericolului care pandeste la fiecare intepatura a insectelor sunt medicii care recolteaza sange si care trebuie sa se asigure ca donatorii nu au fost muscati de tantari si nu prezinta simptome specifice West Nile.

Simptomele sunt de obicei febra, dureri puternice de cap, senzatie de oboseala. Medicii mai afirma insa ca pot exista si cazuri in care pacientul infectat cu West Nile nu resimte niciun fel de manifestare a bolii. De aici, si masurile suplimentare de siguranta luate de medicii care fac recoltari de sange.

Chiar daca donatorii afirma ca nu prezinta simptomatica specifica, tot sangele donat este supus unor analize suplimentare pentur eliminarea oricarui risc in cazul transfuziilor.

Ce putem face in conditiile in care actiunile de combatere a tantarilor intreprinse de administratie nu par sa fie deloc eficiente? Conform recomandarilor institutului de Santatate Publica, citat de TVR, trebuie sa evitam tantarii (cam greu…), sa purtam haine care sa ne protejeze cat mai mult din suprafata corpului si sa montam plase de protectie la geamurile locuintei.

Ce trebuie sa mai stiti, conform studiilor si statisticilor publicate de cercetatori:

  • Opt din zece persoane infectate cu West Nile nu prezinta niciun simptom;
  • Doar una din cinci persoane cu West Nile face febra in urma infectiei sau are dureri de cap si resimte oboseala permanenta;
  • Intr-un caz din 150 de indivizi infectati, West Nile ataca sistemul nervos;
  • Una din zece persoane al carui sistem nervos a fost atacat de virus moare;
  • Persoanele cu varsta de peste 60 de ani sunt mai predispuse la infectarea cu West Nile daca sunt intepate de tantari;
  • Pacientii cu diferite boli grave (cancer, insuficineta renala diabet) sau care au suferit un transplant sunt mai expusi riscului ca West Nile sa ii afecteze sever;
  • Recuperarea dupa imbolnavirea de West Nile poate dura saptamani sau chiar luni de zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

13 + nineteen =