Primaria Capitalei reface hartile de zgomot ale Municipiului Bucuresti

hartile de zgomot

Primaria Capitalei a decis sa refaca hartile de zgomot ale orasului si toata lumea se intreaba ce inseamna asta si la ce ne foloseste, mai ales ca se vorbeste despre un contract de vreo 300.000 de lei. Ei bine, hartile de zgomot ne ofera o idee legata de poluarea fonica si de sursele ei, care pot fi traficul rutier, traficul feroviar-tip tramvai si zgomotul industrial.

Potrivit PMB, in urma realizarii hartilor strategice de zgomot se obtin informatii privind estimarea numarului de locuitori, a numarului de locuinte si a numarului de cladiri speciale (unitati de invatamant si unitati spitalicesti) expuse la diferite intervale ale indicatorilor de zgomot Lzsn (zi, seara, noapte) si Ln (noapte), apoi se propun masuri de reducere a zgomotului pentru fiecare dintre cele 3 surse.

“Hartile strategice de zgomot se realiza in format grafic 3D, cu softuri specializate, pe urmatoarele straturi tematice: curbe de nivel, cladiri, spatii verzi, aliniament drum, aliniament linii tramvai, amplasamente industriale. Acestea se modeleaza pentru cele trei surse de zgomot (trafic rutier, trafic feroviar-tip tramvai, industrie), pentru indicatorii anuali de zgomot Lzsn (zi, seara, noapte) si Ln ( noapte). In cea de-a doua etapa, „reevaluarea/revizuirea Planurilor de actiune pentru gestionarea zgomotului”, se vor analiza masurile din planul de actiune implementat pana in prezent, iar in urma evaluarii efectului  acestora, se vor identifica si propune masuri noi de reducere a zgomotului pentru fiecare dintre cele 3 surse de zgomot.“, potrivit unui comunicat de presa al PMB.

Tot Municipalitatea afirma ca hartile strategice de zgomot se refac la cel putin 5 ani. Hartile existente ale Municipiului Bucuresti au fost realizate pe baza datelor si indicatorilor din anul 2016.

PMB precizeaza ca oferta declarata castigatoare este cea a Institutului de Cercetari in Transporturi – INCERTRANS S.A.. Valoarea contractului este de 296.900 lei, fara TVA, cu o durata de executie de 14 luni, din care 5 luni pentru refacerea hartilor de zgomot si 9 luni pentru reevaluarea/revizuirea planurilor de actiune.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

15 + nine =