Potrivit Municipalitatii, obiectivul este acela de a mentine spatiile verzi si locurile de joaca, “in beneficiul cetatenilor”, chair daca terenurile au fost redate celor in drept.
“Din datele pe care le detinem pana in prezent, in perioada 2001 – 2013, vechile administratii ale Bucurestiului au retrocedat, fie pe cale administrativa, fie prin hotarari ale instantei, nu mai putin de 36 ha de teren in parcuri. Nu contest ca vechii proprietari au avut dreptul legal sa-si recupereze bunurile confiscate in perioada comunista, insa imi doresc sa gasim o formula legala, fara a leza dreptul proprietarilor, de a recupera in folosul bucurestenilor aceste suprafete de teren”, se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).
Potrivit informatiilor publicate de primarie, alte 23,5 ha reprezentand spatii verzi si terenuri pe care sunt amenajate locuri de joaca au fost restituite conform legilor proprietatilor, in perioada 2001-2017.
“Voi solicita primarilor celor sase sectoare o situatie centralizata privind spatiile verzi si terenurile pe care au fost amenajate locuri de joaca si care, ulterior amenajarii, au devenit proprietate privata prin retrocedare”, mai precizeaza primarul General. Situatia centralizata ceruta de Gabriela Firea ar urma sa fie baza elaborarii unei strategii ce va permite mentinerea folosintei acestor spatii.
Solicitarea vine dupa ce mai multe terenuri unde s-au amenajat spatii verzi sau locuri de joaca pentru copii, au fost restituite, iar noii proprietari nu mai doresc pastrarea acestor amenajari.
Retrocedări în parcuri
Spatiile verzi/locurile de joaca retrocedate conform Dispozitiilor de retrocedare