Ce spuneti, renuntati la masina vinerea ca sa reducem poluarea din capitala? Spre deosebire de ministrul Mediului, noi credem ca nu veti face asta

capitala

“Vinerea Verde-Stop! Azi, masina sta pe loc!” – asa se numeste cea mai recenta campanie a Ministerului Mediului, una care ar putea fi extrem de eficienta impotriva poluarii din capitala, insa cu o conditie: sa nu fie facultativa, ci obligatorie. Prin urmare, o idee buna care nu credem insa ca va fi si imbratisata de bucuresteni, mai ales de cei care s-au obisnuit sa nu mai faca nici macar doi pasi fara autoturismul din dotare. Dar haideti sa vedem despre ce este vorba.

Campania “Vinerea Verde-Stop! Azi, masina sta pe loc!” propune, pe scurt, ca in fiecare vineri cetatenii (intelegem ca nu doar cei din capitala) sa isi lase masina acasa si sa foloseasca mijloace alternative de transport (biciclete, trotinete electrice etc.), ori transportul in comun. Sau sa mearga pe jos, daca tot o sa se incalzeasca fara (candva).

„Prin intermediul campaniei vom introduce un set de masuri pentru stimularea cetatenilor in vederea renuntarii la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu si inlocuirea sa cu transportul public in comun, biciclete, trotinete electrice, masini electrice sau cu mersul pe jos”, spun cei de la Ministerului Mediului.

Functionarii de toate felurile, prima categorie pe care se mizeaza ministrul Mediului pentru succesul campaniei

Prin campania Ministerului Mediului se va introduce un set de masuri pentru stimularea cetatenilor in vederea renuntarii la utilizarea autoturismului personal pentru deplasarea la serviciu si inlocuirea lui cu transportul public in comun, biciclete, trotinete electrice, masini electrice sau cu mersul pe jos (care face piciorul frumos).

“Autoritatile publice locale si institutiile publice vor trebui sa porneasca programe de achizitii de masini electrice. Le vom asigura finantare prin Rabla Plus si cautam solutii de finantare suplimentara pentru institutiile publice in functie de bugetul fondului de mediu. (…) Vrem sa instauram de asemenea o noua cultura, o noua gandire spre o mobilitate zero, cu zero emisii si o logistica urban cu zero emisii sau cu emisii cat mai mici. Este o initiativa finantata inclusiv prin programele pe care le deruleaza Ministerul Mediului, prin AFM (Administratia Fondului pentru Mediu) sau prin PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta)”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Tanczos Barna, ministrul Mediului.

De ce NU va functiona campania?

Toate bune si frumoase, cum se spune, cu cateva precizari. Daca este sa vorbim despre mijloacele alternative de transport, de la biciclete si pana la trotinete electrice, am intreba pe unde vom circula? Ca pistele alea care au fost bune de promovat prin toate campaniile electorale (de toata lumea, de orice culoare politica!) sunt sublime dar lipsesc aproape cu desavarsire. Asta ar fi o problema in calea succesului campaniei celor de la Mediu.

O a doua problema este legata de mentalitate. Hai sa ne imaginam ca exista si piste pentru biciclete (e greu, dar haideti sa facem un efort :). Chiar credeti ca-si va lasa functionarul de la stat masina acasa, mai ales vinerea, cand dupa programul ala scurt are programata plecarea in aventura statica dintre Comarnic si Predeal? Hai sa fim seriosi, ministrul Mediului are idei frumoase, dar credem ca inca nu stie cu ce marfa vrea sa lucreze el cand vine vorba despre obiceiuri, mentalitati etc.

In Romania nu merge cu campanii de constientizare si alte astfel de fineturi culese de prin lumea occidentala. Nu, in Romania merge “cu parul”, nu cu vorba buna, altfel iar o sa vorbim peste un timp de nu stim ce sume imense aruncate pe geam ministerial.

A, dar poate va sesibilizeaza cat de cat declaratia premierului Citu, care sustine, evident, campania. “Bineinteles ca merg pe jos de foarte multe ori. Asa voi merge si vineri. Dar merg in timpul saptamanii, cand e vremea frumoasa merg pe jos. Nu e ceva nou pentru mine.”, iar daca ninge “Merg tot pe jos. imi iau o geaca” a spus, ieri, premierul Citu.

Deci ne-am inteles, da? Maine toata lumea sa fie calare pe metrou, STB, bicicleta, trotineta, role etc. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 − 1 =