Vom avea in sectorul 4 “Trotuare permeabile” si “Gradini cu apa de ploaie”

sectorul 4

Alaturi de proiectul “Parcul Natural Vacaresti”, “Trotuarul permeabil” si “Gradina cu apa de ploaie”, sunt ideile pe care Directia de Mobilitate Urbana din sectorul 4 si Administratia Parcul Natural Vacaresti le propune ca remediu la poluare. Cu alte cuvinte, in sfarsit se vorbeste si despre altceva decat despre parcari si betoane.

Pe scurt, este vorba despre realizarea in sectorul 4 a trei sisteme ecologice, care vor avea ca rezultat dezvoltarea zonelor verzi din sector, demararea unor campanii de educatie ecologica a populatiei, precum si implementarea unei infrastructuri verzi de nivel european, potrivit unui comunicat de presa.

Directia de Mobilitate Urbana din cadrul Primariei Sectorului 4 si Administratia Parcul Natural Vacaresti au aplicat deja pentru accesarea Fondului de Subventii pentru Cooperare Regionala al EEA (Economic European Area) si Norvegia. Proiectul se ridica la valoarea de 700.000 de euro.

Potrivit documentatiei, cele trei proiecte care urmeaza sa fie dezvoltate cu ajutorul fondurilor EEA si norvegiene, in cadrul acestui parteneriat au ca subiect comun Parcul Natural Vacaresti si vizeaza:

  • Parcul Natural Vacaresti – Dezvoltarea arealului aflat la doar cinci kilometri de centrul Bucurestiului si al unui management inovativ, astfel incat aceasta arie naturala protejata, extrem de valoroasa din punct de vedere al biodiversitatii si al valentei educative, sa poata deveni cu adevarat un obiectiv turistic de nivel european.
  • Gradina cu apa de ploaie – Autoritatile si toti ceilalti parteneri din proiect vor gandi si implementa un sistem pilot de colectare a apei pluviale din zonele adiacente Parcului Natural si directionarea acestora, dupa un proces ecologic de filtrare, catre bazinul hidrografic din cadrul “gradinii” Vacaresti.
  • Trotuarul permeabil – Este o idee inovativa intens studiata in ultima vreme, in alte tari, menita sa reduca volumul apei de ploaie care ajunge in canalizarea orasului. Astfel, trotuarul permeabil va favoriza intrarea unei parti din cantitatea de precipitatii, direct in sol.

Primaria va asigura sustenabilitatea proiectului prin angajarea tuturor fortelor necesare, a capitalului uman si a factorilor de decizie, pentru ca proiectul menit sa ne ajute sa respiram un aer mai sanatos, sa aiba un impact pozitiv asupra vietii oamenilor dornici sa se apropie tot mai mult de natura. In fapt, vom infiinta un centru de informare si promovare a solutiilor verzi, care va functiona si dupa incheierea acestui proiect“, declara Ioan Gaf-Deac, Directorul General al Directiei Mobilitate Urbana Sector 4.

Sursa foto: APNV

Leave a Reply

Your email address will not be published.

19 + 7 =