Socant! Medicii catre pacienti: “trebuie sa vedeti fata razboiului si mortii si atunci veti zice si saru-mana doctorului si preotului”

Medicii

Despre medici vorbim. Si nu despre orice medici, ci despre medicii nostri, din Romania. Pe site-ul aktual24.ro au loc schimburi dure de replici intre medici si pacientii nemultumiti de felul in care sunt tratati in spitale, de catre cei care se presupune ca sunt acolo ca sa-i ajute.

Pacientii acuza cadrele medicale ca iau spaga, ca ii trateaza cu dispret, ca ii lasa sa astepte ore intregi la usile cabinetului, ca nu respecta juramantul profesiei si asa mai departe. Medicii nu se lasa si riposteaza aruncand cuvinte grele la adresa pacientilor lor.

Vreti sa aflati parerea medicilor despre nemultumirile pacientilor? Iata cateva exemple:

Doctorita Denisa Gavrila, neurochirurg la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova: “si peste tara asta va veni razboiul… inevitabil … trebuie sa vedeti fata razboiului si mortii si atunci veti zice si saru-mana doctorului si preotului… majoritatea dintre populatia acestei tari fiind alcatuita din inculti… noi cel putin am invatat… si noi medicii vom muri dar sintem mai putini care am ramas in tara…”

Doctorita Cristina: “…nu stiti decat sa ne judecati, sa ne umiliti si sa ne spuneti ca aratam ca niste… nu ca niste vedete? Cred ca daca am proceda ca RATB, caruia nu-i pasa ca muriti in statiile de autobuz… abia atunci ne-ati pretui si dvs pacientii si guvernantii… sau ati considera ca nu sintem facuti pentru aceasta profesie? Nici macar preotii nu lucreaza PRO BONO si se presupune ca ei au har, daruire. Voi… vreti de la noi sacrificiul suprem, dar nu ne dati nimic in schimb. Cereti guvernantilor, sa schimbe soarta personalului medical si apoi reprosati. Sa vedeti ce generatii de medici si asistenti urmeaza!!!”

Un oarecare medic (asa se semneaza pe forumul aktual24.ro): “Scoateti atati ochi cu spaga, s-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati cati dintre noi nu luam asa ceva.. Cu toate ca de multe ori, si vb aici de sume de 5-10 lei, te incanta sa ii iei ca sa poti manca un covrig pt ca tu nu ai nici macar atat in portofel.. Cand lasati 5 lei coafezei la tuns nu e spaga? Cand va duceti la restaurant si lasati bacsis in functie de comanda nu e spaga? Pe alea nu le vedeti, cand un om va face bine, chiar si dupa 2-3 ore de asteptare, brusc o suma de genul se transforma in marea spaga, si sincer, nici macar nu o cerem.. Ne trezim cu pacientii cautandu-ne pe la buzunare.. Cam asa de mult ne injositi!”

Bun, incercam sa fim impartiali si sa intelegem ce-i determina pe oameni sa reactioneze asa, atat pe medici, cat si pe pacienti. Avem urmatoarea enigma:

  • o data, medicii sunt obositi, frustrati, au salarii mici si datorii mari, nu le ajung banii, sunt dezamagiti deoarece asteptarile lor privitoare la aceasta meserie nu corespund realitatii, au probleme personale, iar pacientilor nu le pasa;
  • pacientii sunt si ei obositi, frustrati, au salarii tot mici (ca doar traim in Romania), sunt dezamgiti pentru ca din acele salarii mici platesc o cota importanta la sanatate, de asemenea, pot fi dezamagiti de propriile meserii, au si ei probleme personale, iar medicilor nu le pasa, nu le ajung banii, nu au cu ce sa isi cumpere fructe sau medicamentele recomandate si, mai au in plus, o boala grava. Unii au chiar mai multe boli!

Privind situatia in cel mai uman mod posibil, intelegem ca toti suntem oameni si suferinta nu ocoleste pe nimeni. Nici neajunsurile. Pana aici intelegem. Dar de aici si pana la a compara spitalul cu RATB-ul si serviciile medicale cu cele ale preotilor e cale lunga! Pai, cine a spus ca toti pacientii sunt ortodocsi? Cine a spus ca toti pacientii cotizeaza la biserici?

De aici si pana la a ameninta cu teroarea unui razboi care ar putea, in viziunea deformata a unui medic, sa aduca respect din partea pacientilor, este iarasi cale lunga! Am auzit sau am citit despre cazul barbatului care s-a stins langa unul dintre marile spitale din Romania, dupa 3 zile de agonie, pentru ca nu intra in atributiile medicilor sa il ridice de acolo, de unde era cazut! Cum ramane cu omenia, cum ramane cu juramantul lui Hipocrate, cum ramane cu pasiunea pentru meserie si dorinta de a salva vieti? Sigur, nu vrem sa generalizam. Am citit si depre medici exceptionali, de buna credinta, care au ales sa practice medicina in Romania. Pe aceia ne ridicam in picioare si-i aplaudam cu respect!

Dar cum ramane cu frizeria, doamna doctor? Mica multumire a clientului fata de coafeza pentru ca i-a tuns parul se poate compara cu spaga oferita de un bolnav, inainte de a intra in sala de operatie, pentru a i se extirpa o tumora? Iar aici nu vorbim de 5 lei, nici macar de 50 de lei. Din pacate, nici 500 de lei nu sunt de ajuns pentru operatiile complicate… Sau a taia din par echivaleaza cu a taia din ficat?

Va intelegem nemultumirile si incercam sa fim pasnici. Asteptam ore intregi pe holuri, acceptam ca ati avut zeci de pacienti inainte si incercam sa nu o luam personal cand ne intrebati, zbierand, ce problema avem. Ne pare rau ca va jignim atunci cand cautam buzunarele pentru a vi le onora. Un sfat poate v-ar fi de folos, daca tot ne-am permis sa discutam deschis: daca va simtiti injositi, luati-va halate fara buzunare!

Sursa: www.aktual24.ro

1 Comment

  1. dan

    July 29, 2016 at 2:24 pm

    Nu ma intereseaza asteptarile salariale ale medicilor, in momentul in care au depus juramantul stiau care sunt salariile in sistemul medical. Nu exista nici o scuza pentru acei medici care lasa sa moara oameni din cauza ca nu au bani sa le dea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × 2 =