N-o sa crezi ce a facut Titi Menghina intr-o carciuma din Berceni

mandravela

Cam asa ar fi aratat astazi titlul articolului scris in 1935 de Ion Dragomir, reporterul revistei “Ilustratiunea romana”, dupa ce petrecuse pana-n miez de noapte intr-o carciuma de la vestita Mandravela, raspantia blestemata.

Aflata la intersectia dintre Calea Vacaresti, unde se-nalta pe-atunci Manastirea Vacaresti, devenita inchisoare, si Soseaua Berceni – drum urat de multi bucuresteni, intrucat ducea la casa de nebuni a doctorului Obregia si la cimitirul Trei Coceni- Mandravela avea de toate: farmec, vin, tutun, paine, lautari pentru voia buna, cheflii pentru atmosfera, scandalagii pentru suspans, iar ca o extravaganta, cativa proaspat eliberati din puscarie, ca tot era Vacarestiul la doi pasi. Ca si cimitirul, de altfel, taman la-ndemana pentru incaierarile care se lasau cu capete sparte definitiv sau vreo inima trasa prin cutit. Parangheliile se-ntindeau deseori pana la ziua, in scartaitul vreunei dible harbuite, indemnurile betivilor cu ochii tulburi si injuraturile femeilor suparate pe barbati, in timp ce vinul, tuica si alunele americane tineau hangul tuturor, fara deosebire.

Pe Ion Dragomir l-a-mpins Scaraotchi intr-o duminica sa-si piarda vremea pe la Mandravela. Ii placea, nu-i vorba, jurnalist fiind, trageau subiectele la el mai ceva ca mustele la miere. Cum a tras si Titi Menghina, un fel de baiat teribil al mahalalei, zis si “Spaima Vacarestilor”, cu obrazul ciupit de varsat si, drept companie, o femeie poate prea-nzorzonata pentru Mandravela de la capatul Bucurestilor. Acum, stii si tu cum e cand te trage ata ochilor tocmai intr-acolo unde nu-i prea cuminte sa te traga. Asa a facut reporterul nostru, si-a innodat privirea de femeia lui Titi Menghina, pana cand pe acesta a inceput a-l ustura la revolver. Una-doua, Ion Dragomir si Titi Menghina au dat sa se incontreze, noroc ca ziaristul nostru, baiat istet, i-a zis-o “Spaimei” de l-a uns pe suflet: “Seamana leit cu Marlene Dietrich. Sa-ti traiasca!”

Epilogul s-a petrecut ca-ntre domni, Titi a prins drag de reporter, i-a prezentat-o pe “Ditrichoaia”, i-a jurat ca musai baga pe unul in spital in cinstea lui, si-au chefuit toti pana tarziu in noapte.

Sursa foto: revista “Ilustratiunea Romana”, nr. 45, 30 oct. 1935

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen − 10 =