”Winter is Coming”, iar de data asta este pe bune! Probabil vom face un frig crunt în apartamente la iarnă în București!

iarna

Din păcate, după aproape doi ani de mandat, Nicușor Dan nu a reușit să găsească nici măcar soluții pe termen scurt pentru rezolvarea coșmarului cu încălzirea centralizată din București. Iar dacă nu cu mult timp în urmă scriam că primarul a declarat că iarna viitoare va fi cu vreo două procente mai bine decât anul trecut din punct de vedere al încălzirii centralizate în sezonul rece, iată că noi informații dau peste cap până și această previziune mojică a edilului.

Termoenergetica se află aproape de faliment, pentru că tocmai Primăria Generală nu a reușit să își achite datoriile față de companie, iar aceasta din urmă nu are cum să facă, în aceste condiții, acele investiții absolut vitale pentru asigurarea termiei pentru bucureșteni. Pe scurt, cel mai probabil vom îngheța de frig în case cel puțin la fel de mult ca iarna trecută.

Cum arată cifrele și birocrația? Datorii vechi și datorii noi, ca-n prag de iarnă!

În acest moment, Termoenergetica are de recuperat de la PMB nu mai puțin de 307 milioane de lei, subvenția pe ultimele 4 luni, dar și mai grav este că acestei sume i se mai adaugă vreo 500 de milioane de lei, care reprezintă pierderile din 2020 și 2021.

”Datoriile sunt în jur de 400 de milioane de lei, datorii scadente acum, însemnând subvenţia pe ultimele trei-patru luni, şi încă 500 de milioane de lei, pierderile anilor 2020 şi 2021, deci vorbim undeva la 800 de milioane de lei. Pe de altă parte, raportat la şantierele care sunt în lucru, există şantier în zona Brâncoveanu, în zona Pantelimon-Vergului, două şantiere ale companiei Energetica – unu în Ferentari şi unu pe Mihai Bravu. Se lucrează pe patru şantiere pentru reabilitări. Aşteptăm însă de anul viitor să înceapă proiectul mare de reabilitare pe fonduri europene.”, a declarat directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, citat de B365.ro.

Soluții?

Unica soluție pentru ieșirea, cel puțin pentru moment, din situația asta ar fi ca Primăria Generală să se împrumute. Doar că, se pare că tot primaria nu are cum să se împrumute, pentru că deja a atins pragul maxim prevăzut de lege! Iar de aici înainte ar fi nevoie de intervenția guvernului, care să mărească plafonul de îndatorare al Municipalității. Din păcate însă, până acum nu am auzit să se fi dicutat măcar în vreo ședință a Executivului această problemă și nici nu știm dacă PMB a făcut vreo solicitare oficială în acest sens către Palatul Victoria.

”În actualul context, Primăria, chiar dacă dorește, nu poate să se împrumute și atunci suntem într-un cerc vicios – Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei. Trebuie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și trebuie să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă”, a declarat pentru Digi24 Claudiu Crețu, director Termoenergetica.

Cu alte cuvinte, problemele se știu, soluții există, dar cam atât…

Că tot am început articolul vorbind despre cei doi ani de mandat ai actualei administrații, credem că dacă nu se mișcă un pic mai cu grație actualii edili în perioada care vine, din tot mandatul ăsta bucureștenilor nu la va rămâne în minte decât mizeria din oraș, degradarea a absolut tot ce înseamnă parcuri, frigul din case iarna și o totală lipsă de empatie față de oamenii care plătesc taxe din ce în ce mai mari doar pentru a nu se fi făcut NIMIC bun pentru capitală.

Și încă ceva, că-i important. Dacă vă uitați prin presă, inclusiv pe site-ul nostru, o să vedeți că în ultimul an v-am bombardat cu știri legate de lucrări începute la rețelele de termoficare. Asta ca să aflăm acum că de fapt de reabilitat s-au rebilitat vreo 10 km de retea. Că atât s-a putut, că n-au fost bani…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen + sixteen =