Este oficial: Taxa de gunoi in Sectorul 4 este intre 6 lei si 9.6 lei

gunoi

Subiectul taxei de gunoi din Sectorul 4 sau, mai bine spus taxa de salubrizare, subiect care s-a dovedit controversat si contestat de catre locuitorii din sector, pare sa fi fost, in sfarsit, clarificat. Consilierii Locali ai Sectorului 4 au adoptat, astazi, in cadrul sedintei CLS4, un proiect de Hotarare care pune capat disputei: Taxa de gunoi in Sectorul 4 este intre 6 lei si 9.6 lei, iar autoritatile promit ca in acest an NU vor mai avea loc alte modificari de taxe.

Cum spuneam, lucrurile par sa se fi clarificat in privinta taxei de gunoi, in sensul ca tariful de 12 lei este cel maxim la care se poate ajunge in conditiile in care aceasta taxa, valabila pentru luna in curs, nu este platita pana pe data de 20 a urmatoarei luni. Asa cum spuneam si ceva mai devreme, avand in fata proiectul de hotarare adoptat intre timp, primaria vine cu vesti bune pentru locuitorii cu venituri reduse. Astfel, cetatenii care au venituri lunare mai mici de 2000 de lei net vor plati doar 6 lei pe luna de persoana pentru ridicarea gunoiului, iar cei care depasesc venitul de 2000 de lei net vor avea de achitat 9.6 lei lunar. Singura conditie pusa de administratie este achitarea la timp a taxei.

Aceeasi hotarare mai cuprinde o prevedere importanta si care va diminua cozile de la ghisee. Mai exact, este vorba despre posibilitatea ca, pentru persoanele fizice care fac parte din asociatii de proprietari sau de locatari, taxa sa poate fi colectata si achitata de catre administratori.

Unde poate fi achitata taxa de gunoi? Se poate plati online?

Taxa de salubrizare poate fi achitata la casieriile Directiei Generale de Impozite si Taxe Locale Sector 4 din:

  • str. Sergent Nitu Vasile nr. 50-54,
  • calea Serban Voda nr. 43
  • str. Straduintei nr. 1.

Programul acestor casierii este, conform a paginii de internet a Directiei de Impozite si Taxe Locale, urmatorul: de luni pana vineri, intre orele 8:30 – 20:00 si sambata, intre 8:30 – 14:00.

Plata poate fi efectuata si prin mandat poștal, ordin de plata/virament bancar, dar si online pe www.ghiseul.ro sau www.dgitl4.ro, precum si prin debitare directa (pentru clientii Raiffeisen si BRD).

15 Comments

  1. Floricica

    January 9, 2018 at 4:41 pm

    Cei care au salarii mai mari de 2.000 lei platesc impozite mai mari si tot pe aia ii puneti sa plateasca taxa de gunoi mai mare? Ce, ei priduc mai mult gunoi decat cei cu venituri mai mici?
    RUSINE PRIMARIEI SECTORULUI 4

  2. Elena

    January 9, 2018 at 5:40 pm

    In cazul asta eu daca sunt elev si nu am venit nu pățesc taxa de gunoi si nici părinții nu trebuie sa plătească pentru mine.
    As vrea sa primesc raspuns la acest comentariu.

    • Eugen

      January 10, 2018 at 4:44 pm

      Fiul meu este student (fara niciun venit) si plateste ca si cum ar avea venituri peste 2000 lei

  3. Oana

    January 9, 2018 at 5:48 pm

    Si daca platesti an integral pana la sfarsitul lui martie se mai da bonificatie?

  4. Cristina

    January 9, 2018 at 7:29 pm

    Nu inteleg modalitatea de calcul. De ce aproape dublul taxei la o posibila diferenta de salariu de 2 lei ( ex salariu de 1999 si 2001 lei). Cu ce drept ma taxeaza primaria sect 4 proportional cu salariul? Mai urmeaza preturi diferentiate si la paine si gata, ei le-au rezolvat pe toate. Ma rog, probabil primaria sectorului 4 trebuie sa schimbe parcul auto DIN NOU, altfel nu-mi explic. In afara de disparitia chioscurilor de ziare si de inlocuitul bordurilor si a bancilor care oricum NU NECESITAU aceasta schimbare, nu s-a facut NIMIC

  5. Taxa de gunoi ia bani dupa cantitate!

    January 10, 2018 at 12:17 pm

    Gunoiul ar tebui platit in functie de cat se produce! Nicidecum dupa cat castiga cineva! In acest sens se pot cumpara pungi special inscriptionate de gunoi de la cel cae asigura serviciul de strangere a gunoiului! Cu cat ai mai mult gunoi, cu atat platesti mai mult
    Pimaria sector 4 are datorii foarte mari lasate inca de pe vremea lui Piedone care a facut imprumuturi f f mari pentru “braduti si panselute”, desi Inimaroiu a inceput primul… cu planul lui integrat…

  6. Taxa de gunoi ar trebui taxata dupa cantitate!

    January 10, 2018 at 12:18 pm

    Gunoiul ar tebui platit in functie de cat se produce! Nicidecum dupa cat castiga cineva! In acest sens se pot cumpara pungi special inscriptionate de gunoi de la cel cae asigura serviciul de strangere a gunoiului! Cu cat ai mai mult gunoi, cu atat platesti mai mult
    Pimaria sector 4 are datorii foarte mari lasate inca de pe vremea lui Piedone care a facut imprumuturi f f mari pentru “braduti si panselute”, desi Inimaroiu a inceput primul… cu planul lui integrat…

  7. Eugen

    January 10, 2018 at 4:38 pm

    Articolul vostru este eronat. Ieri m-am uitat cat are familia de plata si taxa de salubrizare era de 344 lei pentru 3 persoane dintre care una este student si nu inregistreaza venituri. Astazi cand am vrut sa fac plata am constatat cu stupoare ca aceasta taxa s-a majorat, pentru intreaga familie la suma de 432 lei PSD-ul nu se dezminte nici macar la nivel de primarie de sector. Hotia este la nivel de virtute.

    • administrator

      January 10, 2018 at 6:56 pm

      Nu va contrazicem, doar ca informatiile din articolul nostru sunt publice si disponibile si pe site-ul primariei

  8. Rosu

    January 10, 2018 at 8:15 pm

    In ziua de 03.01.2018 am intrat pe contul meu de pe etax si suma pentru taxa de salubritate era de 360 eu plus sotul aceeasi suma la care se facea o bonificatie de 72 lei.Azi 10.01.2018 am intrat din nou pentru a verifica si era de plata pentru aceeasi taxa suma de 432 lei fiecare (sot si sotie),bonificatia nu mai exista.Nu inteleg ce reducere de taxa a facut consiliul local.Taxa o am acum de 12 lei/persoana.Suntem mintiti pe fata!????????????????

  9. Roman Florim

    January 11, 2018 at 11:01 am

    In data de 02.01.2018 pe ghiseul.ro aveam de plata 231 ron/2 persoane. Astazi 11.01.2017, la cateva zile de la minunata Hotarare a consiliului local de reducere a taxei am de plata 288 ron… :D.. fara nici un fel de reducere..
    Ma obliga sa merg personal pentru a plati, in loc sa faca tot posibilul sa scada cozile de la taxe si impozite!!!!

  10. Stefan Grozavu

    January 11, 2018 at 9:45 pm

    V-as ruga sa ne spuneti ,pentru informare,ce numar are hotararea de scadere a taxei de salubrizare.
    Va multumesc

  11. Hotarari Consiliu Local abuzive

    January 12, 2018 at 2:12 pm

    Hotarari ale Consiliului Local sector 4 gasiti pe site-ul primariei sector 4 la sectia Consiliul Local. Tot acolo gasiti si procesele verbale ale sedintelor in care s-au luat aceste hotarari. Interesant sa cititi tot ce se vobeste in sedintele Consiliului Local sector 4…

    Hotararile sunt patru, incepand de anul trecut:
    HCL 9/31.01.2017
    HCL 95/27.04.2017
    HCL 347/18.12.2017, cand toata lumea se pregatea de sarbatorile de iarna
    HCL 2/08.01.2018

    Am gasit pe FB-ul URS Sect 4 si model de plangere prealabila foate documentat si la obiect, de trimis inclusiv la prefectura mun Bucuresti, care trebuie sa dea aviz de legalitate la hotararile aberante ale primariilor care uita de cetateni si vor sa faca bani cu orice pret…

  12. Taxa abuziva de gunoi ptr cei cu sedii sociale fara activitate in apartament sau cu activitate online

    January 12, 2018 at 2:33 pm

    Din modelul de plangere prealabila, facut de USR Sect 4:

    b) Articolul 484, aliniat (3) al Legii nr. 227/2015 prevede pentru taxele speciale adoptate de consiliile locale că ”Taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituția sau serviciul public de interes local, potrivit regulamentului de organizare și funcționare al acestora, sau de la cele care sunt obligate, potrivit legii, să efectueze prestații ce intră în sfera de activitate a acestui tip de serviciu.”

    În art. II al HCL 2/2018, care preia din Anexa 1 a HCL nr. 347/2017 (deși în corpul HCL 2/2018 este în mod eronat trecută Anexa 1 din HCL nr. 9/2017) se precizează: ”În cazul în care într-un imobil locuiesc persoane fizice dar este înregistrat și sediul social activ, punct de lucru activ, indiferent dacă se desfășoară sau nu o activitate economică la sediul sau punctul de lucru, se datorează taxa de salubrizare cu valoare mai mare”.

    Această completare din HCL nr. 2/2018 încalcă articolul 484 mai sus menționat deoarece, în ipoteza în care persoana juridică nu desfășoară nici un fel de activitate economică e logic că nu produce nici deșeuri, deci nu beneficiază de serviciu de salubrizare. Ca urmare, în cazul contribuabililor persoane juridice ce nu desfășoară o activitate economică, nu discutăm de o taxă de salubrizare ci de un impozit. Cum consiliul local Sector 4 nu e competent să impună un impozit fără un text expres în Codul Fiscal și în Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, HCL-ul e nul pentru încălcarea art. 36 alin. 4 lit. c din Legea nr. 215/2001 coroborat cu art. 454 lit. a-c și f din Codul Fiscal. Cu alte cuvinte Consiliile Locale au competența de a stabili doar ”taxe speciale” de la art. 454 lit. g din Codul Fiscal, ele nu pot ”inventa” un impozit local, care nu e menționat în enumerarea de la art. 454 lit. a-c și f din Codul fiscal care este lege organică și are forță juridică superioară (impozitele fiind prelevări fiscale fără o contraprestație).

    c) Tot referitor la art. II al HCL 2/2018, cu plata a celui mai mare cuantum dintre plata pe persoana fizică sau persoană juridică din cadrul aceluiași imobil, ea creează o discriminare.

    De exemplu, un PFA sau un ONG fără activitate în sediul social, fără punct de lucru (activitatea se desfășoară la beneficiari), fără angajați, care nu a avut activitate în sediul social va plăti lunar 80 lei ca persoană juridică și nu taxa persoană fizică, fiind încălcat principiul etic că trebuie să plătești în funcție de cât utilizezi acel serviciu, de plată direct proporțională cu cantitatea de gunoi/deșeuri generate/ridicate”.

    De remarcat aici și faptul că în cazul în care la adresa respectivă ”este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457”, conform art. 459 din Legea 227/2015, actualizată și în vigoare cu 1 ianuarie 2018. Cu alte cuvinte, impozitul se calculează pentru persoană fizică, nu juridică. Astfel nu este logic ca taxa de salubrizare să fie calculată altfel decât impozitul!

  13. Simona

    January 13, 2018 at 10:39 am

    Rugam angajatii Primariei sectorului 4, sa inceapa sa gandeasca si sa transmita cetatenilor informatii corecte si complete. Suma de 2000 de lei net, este pe membru de familie sau pe familie??? Sau pur si simplu se incearca inducerea in eroare????

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × 5 =