Luna trecuta, publicatia venea cu noi informatii legate de subiect. In data de 7 octombrie, fostul ministrul al Fondurilor Europene, Roxana Manzatu, afirma ca proiectul privind construirea unui incinerator de deseuri in Capitala se afla foarte aproape de a fi trimis, spre finantare, Comisiei Europene.
Evident, la o distanta de 3 zile, pe 10 octombrie, Guvernul Dancila cadea in urma motiunii de cenzura. Chiar si asa, se pare ca proiectul nu a fost abandonat si nu va fi abandonat, pentru ca primaria Capitalei nu abandoneaza proiectul.
Sa nu uitam ca primarul General, Gabriela Firea, se declara foarte hotarata sa nu renunte la ideea asta in ruptul capului. Si da, in esenta, construirea unui incinerator de deseuri de mare capacitate nu este o idee rea. Problema pe care in mod justificat o semnaleaza orice locuitor din sectorul 4 este ca incineratorul se va afla mult prea aproape (la CET Progresul) de zona rezidentiala!
Tot ziarul Bursa vine si cu cateva cifre interesante: “Amplasamentul are 15 hectare si este racordat la linia de cale ferata industriala. In apropierea lui au fost identificate doua arii protejate: parcul Vacaresti la 3,2 km si lacul si padurea Cernica, la peste 12 km.” Puteti citi integral materialul celor de la BURSA AICI.
Imediat dupa ce primaria Capitalei a anuntat intentia de a construi un incinerator de deseuri in sectorul 4, comunitatea locala a luat foc, iar noi credem ca reactia este justificata.
Exista chiar si o petitie denumita Fara Cernobil in Sectorul 4! pe care o puteti semna si voi AICI.
“Incineratorul de gunoi pe care Firea vrea să-l construiască în sectorul 4 va afecta dramatic mediul şi sănătatea locuitorilor sectorului. Numeroase studii leagă naşterea copiilor cu malformaţii şi multe cazuri de cancer de prezenţa acestor incineratoare. Incineratoarele de gunoi emit mercur, plumb, dioxid de sulf, arsenic și monoxid de carbon. Peste tot în lume astfel de instalaţii, majoritatea construite în anii 80, se închid datorită protestelor comunităţilor.
Semnează şi tu petiţia împotriva inicineratorului lui Firea!#FărăCernobilÎnSectorul4”, se arata in descrierea petitiei.
Pe langa aceste demersuri civice, surpriza, chiar si primarul de la sectorul 4, Daniel Baluta, a iesit public dupa anuntul Gabrielei Firea, spunand ca nu va accepta o astfel de investitie fara aprobarea locuitorilor din sector. Astfel, la doar o zi dupa ce primarul general a facut anuntul Baluta a declarat ca va organiza un referendum pe aceasta tema, iar locuitorii vor decide daca proiectul este oportun sau nu.
O saptamana mai tarziu, adica pe 6 septembrie, primarul de sector primea o replica taioasa de la primaria Capitalei: “Recomandarea Primariei Capitalei este sa nu se risipeasca fonduri publice pe un demers fara obiect, cata vreme, subliniem, nu s-a transat locatia si nici nu exista obligativitatea de a accepta construirea instalatiei intr-un loc anume. Investitia poate fi realizata pe raza Municipiului Bucuresti sau in alt judet, in deplina siguranta pentru cetateni, respectand toate conditiile de sanatate pentru populatie si protectie a mediului. De altfel, Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti a emis deja Certificat de urbanism pentru instalatie, de buna-voie si nesilit de nimeni – document inca valabil”, arata Primaria Capitalei.
Cu alte cuvinte, construirea incineratorului in sectorul 4, la CET Progresul, are inclusiv actele parafate…
Este foarte interesant de urmarit acest subiect tocmai pentru ca este posibil sa ne pomenim cu mastodontul la usa fara sa stim.
Sursa FOTO: FB.com/Pavel Popescu