Inca de la bun inceput va spunem ca nu vom intra in polemici politice, dar asta nu inseamna ca nu vom incerca sa va informam cat se poate de corect si clar asupra situatiilor care ne afecteaza pe toti. Pe scurt, din data de 14 mai, starea de urgenta in Romania va expira. Teoretic, urmeaza starea de alerta, din data de 15 mai, care ar trebui sa ofere autoritarilor o serie de instrumente coercitive pentru a impune respectarea unor restrictii populatiei, pentru evitarea raspandirii epidemiei COVID-19.
Practic, insa, s-ar putea ca starea de alerta sa intarzie din cauza procedurilor. Astfel, in zilele de vineri, sambata si duminica, am putea lua o vacanta fortata de la epidemie, daca ne putem exprima asa, pentru a starea de alerta intra in vigoare abia la 3 zile (cel putin) de la publicarea documentului in Monitorul Oficial. De altfel, in spatiul public se discuta deja de cateva zile despre aceasta sincopa. Ce pot face autoritatile in aceasta situatie? Ei bine exista doua doua posibile solutii.
Prima implica prelungirea starii de urgenta de catre Presedintele Iohannis, decizie care ar trebui oricum si ea sa primeasca (sau nu) girul Parlamentului – iar opozitia parlamentara a declarat deja ca se va impotrivi unei astfel de variante.
A doua solutie – Guvernul Orban s-ar putea afla in situatia de a face doar un apel la populatie, in lipsa unor instrumente de tip amenzi, sanctiuni etc., pentru respectarea distantarii sociale, pentru purtarea mastilor si, in general, pentru respectarea tututor acelor masuri care sa previna raspandirea infectiilor.
Ce stim concret?
Astazi, la ora 13:00, Presedintele Iohannis a convocat o alta intalnire cu factorii de decizie din guvern tocmai pentru identificarea unei solutii. Ne putem astepta, tot dupa ora 13:00 la o declaratie de la Cotroceni.
Cel mai probabil, in aceasta dupa-amiaza vom afla ce s-a decis si, evident, va vom tine la curent.