Astazi se implinesc 6 luni de pandemie de coronavirus. Privire de ansamblu

coronavirus

Astazi, 11 septembrie, se implinesc 6 luni de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. 6 luni de cand viata planetei a fost data peste cap de o pandemie care a evoluat de la aproximativ 4.500 de decese inregistrare pana in martie 2020, la peste 900.000 de victime, acum.

Va prezentam in continuare cateva cifre si statistici (stim, suna foarte rece) dar si previziuni facute de specialistii epidemiologi. Nu vom face comentarii, nici politice si nici de alta factura, considerand ca fiecare cititor are dreptul sa traga propriile concluzii pe acest subiect.

  • Pana in 11 martie 2020, momentul declararii oficiale a pandemiei, virusul facuse 4.600 de victime (decese), la nivel global.
  • Astazi, 11 septembrie 2020, la sase luni distanta, virusul a omorat peste 900.000 de oameni la nivel global.
  • In cele 6 luni de pandemie au fost raportate, la nivel global, 28 de milioane de persoane infectate.
  • In Romania, in luna martie 2020 aveam aproximativ 400 de infectari pe zi.
  • In septembrie, in Romania avem aproximativ 1.300 de infectari pe zi.
  • Astazi, 11 septembrie, Romania a depasit pragul de 100.000 de infectati (dintre care peste 41.000 s-au vindecat)
  • Din martie si pana in acest moment, in Romania au fost rapusi de coronavirus peste 4.000 de pacienti, majoritatea avand diverse boli cronice (comorbiditati).

Dupa o perioada in care in multe tari din Europa virusul parea ca bate in retragere, iar numarul infectarilor scazuse, in ultimele doua saptamani numarul celor contaminati zilnic a explodat din nou.

In Franta, de exemplu, raportarile oficiale anunta aproape 10.000 de noi cazuri de infectare zilnic. Si in Spania si Marea Britanie specialistii au inceput sa vorbeasca despre cel de-al doilea val pandemic. Pe de alta parte, Israelul anunta recent ca autoritatile nu exclud declararea carantinei generale in tara, desigur tot pe fondul cresterii numarului de infectari.

Intre timp, multa lume spera ca un vaccin va fi omologat cat mai repede. Din pacate, lucrurile nu sunt deloc atat de simple, din mai multe motive. Cel mai important, un vaccin ar trebui sa fie eficient impotriva virusului, dar sa nu dezvolte efecte secundare, iar pentru asta, produsul ar trebui testat cativa ani buni. Apoi, chiar daca un vaccin miraculos ar putea fi dezvoltat si testat intr-un timp atat de scurt, pentru ca vorbim de pandemie, deci de toata planeta, vor exista mari probleme in distribuirea lui. O simulare facuta de catre Asociatia Internationala pentru Transport Aerian (IATA), citata de BBC, arata ca pentru distribuirea vaccinului la nivel global ar fi nevoie de nu mai putin de 8.000 de avioane de tip Jumbo Jet!

Lumea se reinchide, Romania se deschide

Dupa cum vedeti, lumea se inchide, din nou, incetul cu incetul, in speranta ca va reusi sa limiteze consecintele celui de-al doilea val al pandemiei. Intre timp, in Romania, ne pregatim pentru deschiderea scolilor (nu mai tarziu de luni – 14 septembrie) si, evident, de alegerile locale din 27 septembrie. Tot luni, pe 14, guvernul va prelungi pentru inca 30 de zile starea de alerta, dupa cum a anuntat deja, ministrul Sanatatii.

Pentru ambele evenimente, recte deschiderea scolilor si alegeri, autoritatile (si alea locale si Guvernul) spun ca “suntem pregatiti”. Si ce alternativa avem la a-i crede pe cuvant…

Doamne ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eighteen − 4 =