Prin ce chinuri birocratice trebuie sa treaca parintii care vor sa isi inscrie copiii la scoala – episodul 2016…

scoala

Sistemul de invatamant din Romania a suferit atat de multe schimbari si permutari in ultimii 25 de ani incat pana si noi am obosit sa scriem pe acest subiect. Marea problema este ca dupa atat amar de vreme si atatea idei  “stralucite” din partea celor cu putere de decizie care s-au perindat prin ministerul de resort, lucrurile nu s-au simplificat deloc. Ba, din contra, au devenit si mai birocratice si mai apasatoare pentru orice parinte. Si nici cei care au copii care se pregatesc de prima zi de scoala nu scapa de neajunsurile unui sistem gandit fara cap.

Daca va pregatiti sa va inscrieti copiii in sistemul de invatamant primar aveti toate sansele sa va pierdeti cumpatul si cam toate argumentele sa o faceti. De ce? Pentru ca o simpla inscriere la o scoala din Bucuresti nu mai este de mult timp o formalitate. Acum a devenit un chin, cu proceduri, aprobari, reaprobari si cam tot ce contine reteta birocratica ce ne place atat de mult in Romania. Care sunt pasii pe care veti fi nevoiti sa ii faceti ca sa va inscrieti copilul in invatamantul primar? Vedeti in continuare.

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a publicat, pe site-ul institutiei, calendarul inscrierii in invatamantul primar pentru anul  scolar 2016 – 2017. Cum lucrurile nu sunt deloc simple, asa cum va spuneam in randurile de mai sus, sa incercam sa deslusim impreuna ce aveti de facut.

Primul pas este sa verificati daca unitatea de invatamant pe care o vizati pentru inscrierea copiilor a publicat / afisat programul de completare a cererilor tip (de inscriere in anul scolar). Daca nu gasiti informatii aici (desi speram ca nu este cazul), ar trebui sa verificati daca exista date pe site-ul Inspectoratului scolar.

Pasul doi – 29 februarie – 18 martie  – parintii completeaza cererile tip de inscriere (online sau la scoala aleasa), iar cererile urmeaza sa fie validate de catre unitatile de invatamant la care se solicita respectiva inscriere (program zilnic, intre 8,00 – 18,00 de luni pana vineri, respectiv 9,00-13,00, sambata).

Acum va asezati comod si asteptati ca statul sa lucreze pentru voi, pentru ca urmeaza o perioada in care sunt analizate si validate cererile, inclusiv pentru copiii ai caror parinti vor sa ii inscrie la o alta scoala decat cea din circumscriptie.

In data de 21 martie demareaza, practic, prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare. Mai exact, comisia nationala de inscriere in invatamantul primar proceseaza cererile primite cu ajutorul aplicatiei informatice si realizeaza repartizarea la scoala de circumscriptie.

Dupa aceasta etapa, intre 22 si 24 martie, unitatile de invatamant demareaza procesarea, “pe baza cererilor-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti”, a cererilor parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile rămase libere.

Pe 24 si 25 martie unitatile de invatamant si Inspectoratul scolar proceseaza, “pe baza informatiilor din cererile-tip de inscriere si din documentele depuse de parinti, cererile parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere”.

In 25 si 26 martie, dupa procesarea de catre Comisia Nationala a cererilor-tip de inscriere, unitatile de invatamant si inspectoratul scolar vor afisa (inclusiv online) candidatii inmatriculati, precum si numarul de locuri ramase libere, si lista de copii inscrisi dupa prima etapa.

Etapa a doua de inscriere vizeaza copiii care nu au fost cuprinsi, in etapa anterioara, in nicio unitate de invatamant. In acest caz, parintii vor depune din nou o cerere-tip la secretariatul unitatii de invatamant alese (daca aceasta se mai afla pe lista celor trei optiuni disponibile in aceasta faza) – intre 30 martie si 8 aprilie. Veti astepta validarea cererilor-tip. Institutiile de invatamant si inspectoratul vor procesa si completa datele in aplicatia informatica intre 11 si 15 aprilie. Tot in 15 aprilie veti primi si vestile mult asteptate – unitatile de invatamant afiseaza listele finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.

Teoretic, asta este tot…

De retinut, totusi, este ca intre 19 si 22 aprilie, inspectoratul scolar va centraliza si solutiona cazurile cererilor de inscriere inca nesolutionate, dar speram ca niciun parinte nu se va lovi de aceasta problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 5 =