Cat ne costa consolidarea cladirilor cu risc seismic din Bucuresti?

risc seismic

Probabil pe principiul “niciodata nu e prea tarziu”, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a propus, ieri, infiintarea unei administratii speciale, care sa se ocupe strict de procesul de consolidare a cladirilor cu risc seismic din Bucuresti.  Un proiect de hotarare pe aceasta tema va fi dezbatut in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din aceasta luna.

Noua instituție se va numi Administrația Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic si se va ocupa de toate etapele procesului de consolidare, de la a convinge oamenii de necesitatea vitala a acestor interventii si pana la lucrarile in sine. Intr-o prima faza, vor fi consolidate in regim de urgenta cladirile care sunt in proprietatea PMB, dupa cum declara Gabriela Firea.

“Suntem la un moment zero in care cladirile cu bulina vor fi consolidate in regim de urgenta si vom incepe cu cele care sunt 100% in proprietatea Primariei, iar pentru cladirile care au co-proprietari sau sunt 100% in proprietate privata, acei proprietari trebuie sa constientizeze ca nu se pot juca cu viata nimanui”, a spus Firea. Ce urmeaza acum? In primul rand, renotificarea proprietarilor de cladiri cu bulina si chiar sanctionarea acestora in cazul in care nu inteleg ca lucrarile de consolidare nu sunt negociabile.

Cat costa consolidarea?

Potrivit informatiilor disponibile, Primaria a alocat in 2016 pentru consolidari un buget de aproximativ 13 milioane lei, bani la care se adauga suma de 20,385 de milioane de lei de la bugetul de stat, insa fondurile ar putea fi suplimentate la rectificarea viitoare, dupa cum informeaza Agerpres.  Potrivit edilului Capitalei, costurile estimative pentru consolidare sunt de 270 — 450 de euro pe metru patrat, iar rata lunară pe care urmeaza să o plateasca proprietarii din aceste imobile variaza. Astfel, ratele pot pleca de la 200 de lei pe luna si pot ajunge pana la 700 de lei pe luna pentru suprafetele mai mari, pe o perioada de pana la 25 de ani, potrivit aceleiasi surse.

Ratele sunt egale cu ale unui apartament modest. In aceste conditii, de ce am continua sa locuim intr-o cladire nesigura, fie ea si consolidata, daca ne putem cumpara o alta casa cu aceiasi bani?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

11 − 5 =