Ce tari europene au impus sau se pregatesc sa impuna vaccinarea obligatorie anti-COVID-19?

vaccinarea obligatorie

Nu credem ca gresim aproape deloc daca afirmam ca aproape toate deciziile luate in ultima perioada in Romania in ceea ce priveste pandemia COVID-19 au fost luate politic. Tot in acest context nu ne mira deloc faptul ca Romania pare verde. Singura tara verde pe o harta europeana inrosita de numarul foarte mare de infectari cu COVID-19.

Dupa cum spun insa specialistii, vom prinde si noi din urma plutonul pandemic, pana la jumatatea primei luni a acestui an, cu scenarii care zic ca am putea ajunge pana la 25.00 de infectari pe zi. Ce fac politicienii in timpul asta? Evident ca nimic! Cum stau lucrurile in restul Europei? Pai, grav. Doar ca in mare parte din restul Europei politicienii par sa fie dispusi sa renunte la populism si sa-si asume masuri care nu sunt deloc pe placul oamenilor, dar care ar putea salva foarte multe vieti. Sa aruncam o privire asupra celui mai discutat subiect de la sfarsitul anului trecut si care continua sa imparta lumea in doua tabere: vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru anumite categorii. Si nu sunt putine tarile europene care au impus sau sunt pe cale sa impuna asta. La noi, la nivel politic inca se discuta cu jumatate de gura pe tema asta.

 • Austria – de la 1 februarie, vaccinarea va fi obligatorie.
 • Grecia – de la 15 ianuarie, persoanele cu varsta de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat vor fi amendate cu 100 de euro pe luna. Asta pentru ca, afirma autoritatile elene, rata mortalitatii la persoanele in varsta este de 90%.
 • Germania – In prima parte a lunii decembrie, parlamentarii germani au adoptat o lege care obliga personalul medical si cel care lucreaza in asistenta (aziluri de bratrani) sa se vaccineze. In aceste zile este este asteptat si votul in Budestag care sa permita vaccinarea generala obligatorie.
 • Italia – a fost una dintre primele tari europene care a adoptat vaccinarea obligatorie pentru peersonalul medical. Se intampla in aprilie 2021. Din 15 decembrie anul trecut, insa, si alte categorii profesionale au intrat sub incidenta acestei decizii. Este vorba despre vaccinare obligatorie pentru profesori, functionari publici, militari si politisti.
 • Franta – a adoptat vaccinarea obligatorie inca din septembrie 20921 pentru personalul medical, pompieri si lucratorii din transportul public
 • Marea Britanie – pana in 1 aprilie 2022 Marea Britanie intentioneaza sa impuna vacinarea obligatorie pentru persoanlul medical si pentru lucratorii din domeniul asistentei sociale
 • Letonia – Din 15 decembrie 2021, angajatii din trebuie sa prezinte dovada vaccinarii sau a trecerii prin boala. De asemenea, in institutiile de stat, masura se aplica si pentru cei care lucreaza de acasa.
 • Polonia – de la 1 martie 2022, vaccinarea ar putea fi obligatorie in Polonia pentru personalul medical
 • Ungaria – in Ungaria, vaccinarea este obligatorie pentru personalul medical, profesori și bugetari.

Suedia, Elvetia, Danemarca, Slovenia si Bulgaria spun ca vaccinarea trebuie sa ramana voluntara. Exista insa restrictii foarte multe pentru nevaccinati in toate aceste tari.

1 Comment

 1. Coco

  ianuarie 3, 2022 at 2:46 pm

  O idiotenie vaccinarea obligatorie, un nazism modern Fiecare are dreptul asupra propriei vieti si asupra actelor medicale personale. O spun ca unul care a facut 3 doze.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

20 − 19 =