Nu e ca si cum nu se astepta toata lumea la asta… Crestere semnificativa a cazurilor noi de COVID-19 in Romania!

COVID-19

Recunoastem ca tentatia a fost sa dam stirea asta cu titlu de News Alert. Apoi ne-am amintit ca toata lumea vorbea despre evolutia asta inca de acum vreo luna de zile, daca nu mai mult. Erau previziuni bazate pe proiectii ale specialistilor din sanatate publica, adica nu e ca si cum nu se astepta toata lumea la asta… Astazi au fost raportate oficial 782 de cazuri noi de COVID-19 (la peste 40.000 de teste), aproape dublu fata de ziua de ieri. In acelasi timp 14 persoane au murit (cazuri asociate infectarii covid). In acest moment, 205 pacienti sunt internati in sectiile ATI. Si pentru ca tot vorbim despre terapie intensiva, tot astazi, Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, si secretarul de stat Raed Arafat, au sustinut o conferinta de presa pe tema pregatirilor pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19. Deloc intamplator, conferinta a avut loc la foarte putin timp dupa anuntarea noilor date ingrijoratoare privind evolutia pandemiei in Romania.

Raed Arafat: “Inainte erau restrictii pentru toti, acum poate o sa fie permisii pentru unii”

Potrivit celor doi, cel mai sumbru scenariu estimeaza un varf de 4.000 de pacienti spitalizati. Vestea buna (pentru sanatatea …economiei in mod special), este ca si in conditiile in care scenariul de mai sus se va adeveri, Romania nu va intra in lockdown.

”Fiecare spital de urgenta sa aiba paturi pentru COVID, sa nu ne bazam pe spitale total destinate COVID. Incercam sa mentinem activitatea curenta in spitale. Lockdown cum a fost inainte nu se preconizeaza pentru ca avem alte mijloace si posibilitati. Noi oricum nu am fost in lockdown total. Noi am avut la inceput, in primele 2 luni, apoi am mers pe masuri zonale, locale si acest lucru va fi valabil in continuare. Hotararea de Urgenta pentru starea de alerta, care va fi prelungita, prevede incidentele de 2, 3 la mie. Daca intr-o zona ajungem la incidenta care prevede limitarea accesului in anumite zone, se va lua masura. Dar se va merge si pe identificarea persoanelor vaccinate, care sa poata intra in anumite zone. Acest lucru urmeaza sa se decida. Inainte erau restrictii pentru toti, acum poate o sa fie permisii pentru unii. Nu e tintita persoana nevaccinata. Incercam sa mentinem anumite activitati neinchise. Poate fi vaccinare, dar si testare. Incercam sa aplicam masuri de sanatate publica. Varianta noua a coronavirus se raspandeste foarte repede si aplicarea unor masuri de protectie sanitara este normala la acest moment.” potrivit lui Raed Arafat.

„Nu tintim persoanele nevaccinate, incercam sa mentinem unele activitati fara sa le inchidem. (…) Noi aplicam masuri de sanatate publica care sa limiteze raspandirea virusului. Varianta noua se raspandeste foarte rapid, e suficient un contact de 2-3 minute fara masca”, a adaugat secretarul de stat, citat de ObservatorNews.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen − 9 =