Cum se imparte costul pentru reabilitare termica in sectorul. De ce achitam cota de 25%

reabilitare termica

Pentru a beneficia de reabilitare termica, in sectorul 4 trebuie sa platim 25% din valoarea lucrarii, desi in alte sectore din Capitala se pare ca anveloparea s-a facut, cel putin pana acum, gratuit. Ce inseamna gratuit, de fapt, incearca sa explice chiar primarul Daniel Baluta.

Potrivit afirmatiilor primarului de sector, gratuitatea in alte sectoare ale Capitalei ar fi, de fapt, doar o “iluzie”, pentru ca lucrarile tot vor fi “achitate candva, direct sau indirect, de catre cetateni”. Dincolo de aceasta disputa, exista realitatea, mai exact obligativitatea achitarii cotei de 25% din costurile reabilitarii, daca vrem reabilitare termica. De ce platim 25% si de unde vin ceilalti bani explica, pe blogul sau, tot primarul de la 4.

“Pentru ca programul de reabilitare sa nu se blocheze, avem doua variante: fie sa ne imprumutam, iar aici trebuie sa ne asumam costurile aferente – comisioane, rate, dobanzi, fie sa absorbim banii din Programul Operational Regional al Uniunii Europene (POR – n.r.), unde costurile pentru bugetul local sunt mult mai putin impovaratoare”, scrie edilul pe site-ul personal.

CITESTE SI: Avem lista cu blocurile care urmeaza sa fie anvelopate in sectorul 4!

Primarul este de parere ca cea mai buna varianta de luat in calcul la reabilitarea termica a blocurilor ramane cea de depunere de proiecte pe bani europeni: “Am demarat zilele acestea o campanie de informare asupra beneficiilor POR, in care am angrenat peste 200 de oameni din primarie. Acestia vor tine permanent legatura cu asociatiile de proprietari. Sunt necesare acte si semnaturi ale celor interesati. (…) Avem de ales: fie sa ramanem saraci, fie sa absorbim banii europeni.

Cum se imparte costul total? Potrivit edilului, 60% reprezinta subventia din partea Uniunii Europene prin POR si subventie de la bugetul de stat (alte instituții), 15% reprezinta participarea Primariei Sectorului 4, iar 25% reprezinta cota obligatorie a asociatiilor de proprietari.

Ce mai aflam de pe blogul primarului este ca daca salariul pe membru de familie este mai mic decat salariul mediu pe economie, cota de plata pentru aceste cazuri sociale este de 3,5%. Diferența de pana la 25% (21,5%) urmand a fi suportata tot de primarie.

Nu in ultimul rand, trebuie spus ca se pastreaza regula care i-a intrigat pe multi  ca, din dosarele depuse, blocurile cu cele mai vechi cereri vor intra primele in reabilitare.

Sursa: Daniel Baluta

1 Comment

  1. teodora

    March 9, 2017 at 12:19 pm

    Buna ziua, s-a aflat si cat inseamna acest procent de 25% estimativ in lei si cum ar trebui el platit catre primarie?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × 5 =