Cum ne dau autoritatile cu flit: Bucurestiul nu are inca un serviciu de deratizare si dezinsectie

Virusul Zika

Bucurestiul se afla pentru prima data intr-o situatie de acest fel. Nu avem un serviciu de deratizare si dezinsectie. Nici nu a venit bine caldura ca ne-au napadit tantarii, gandacii, capusele, in fine, cam toate vietatile care lasa urme pe piele! Parcurile sunt medii propice pentru raspandirea lor. Sa deschidem geamurile fara a avea plasa, e o adevarata provocare. Parca zicea primaria ceva de un contract de igienizare, deratizare si dezinsectie?

In decembrie 2015 contractul Primariei Capitalei cu societatea 3D Romania, cea care s-a ocupat de actiunile de dezinfectie, deratizare si dezinsectie in ultimii 20 de ani, a expirat.

In acest context, pe data de 29 februarie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti hotara: “se aproba finantarea de la bugetul municipiului Bucuresti a Programului unitar de igienizare pentru anul 2016”. Numai ca acel contract s-ar parea ca nu a fost atribuit nimanui. In orice caz, pana acum, nu s-a facut nicio licitatie publica, asa cum prevede legea.

Lucrurile acestea administrative ar putea sa nu ne priveasca deloc, daca nu am simti atat de usturator intepaturile tantarilor, daca nu am vedea pe picioarele copiilor nostri (care se joaca in iarba) urmele capuselor si altele asemenea… Si astfel, ajungem sa ne intrebam, mai mult retoric, unde este societatea care sa ne scape de aceste neplaceri?

Dar pentru ca ne pasa de vietile noastre (ca sa nu zic de pielea noastra) si vrem sa ni le pazim, am incercat sa aflam cat de mare este in acest moment, in Romania, riscul de transmitere a virusului Zika. Conform OMS, anul acesta se asteapta o crestere alarmanta a numarului de cazuri si raspandirea virusului in zone care pana acum nu au fost afectate. Europa este vizata si, inclusiv, Romania.

Pericol: virusul Zika

Institutul Cantacuzino a demonstrat si probat cu documente existenta, in Bucuresti, a tantarilor din specia Aedes albopictus, responsabili de transmiterea virusului Zika. In aceste conditii Ministerul Sanatatii a solicitat Primariei Capitalei sa ia masurile necesare pentru destantarizare si intensificarea actiunilor in zone cu risc sporit de raspandire a virusului, cum ar fi: parcuri, lacuri, in jurul spitalelor de boli infectioase.

Cum in acest moment nu are cine sa se ocupe de aceasta operatiune, sanatatea noastra, a bucurestenilor, este in pericol. Inconstienta autoritatilor ne pune in situatia sa ne protejam singuri, fara sa avem mijloacele necesare. De ce in Romania se asteapta intotdeauna o tragedie ca sa se schimbe ceva? Pentru ca cei responsabili evita sa isi asume responsabilitatea. Adevarul este ca treaba asta cu asumarea implica niste calitati deosebite, care nu se cultiva peste noapte. In alte tari autoritatile lupta sa combata raspandirea virusului si, cu toate acestea, cazurile se inmultesc. Chiar ieri Columbia anunta patru cazuri de microcefalie provocate de virus.

Ce facem noi in acesta situatie? Mergem inainte rugandu-ne sa fim ocoliti de napasta, umblam cu spray-uri antitantari in buzunare, ne acoperim din crestetul capului pana la varful degetelor de la picioare sau batem cu pumnii in usile autoritatilor, strigandu-ne drepturile? Nu altele, alea platite din banii comunitatii: sa avem o amarata de societate care sa efectueze o operatiune de dezinfectie, deratizare si dezinsectie in minunata noastra Capitala. Poate ca cerem prea mult din atatea milioane de euro adunate la bugetul primariei!

Nu stim cum se va rezolva aceasta situatie, dar un lucru e clar: Zika pandeste dupa colt, asteptand momentul oportun sa atace. O fi aflat si el, virusul, ca in Bucuresti e un teren propice pentru raspandire? Vestile rele circula repede!

S.O.S. catre PMB: Ajutor! Ne-au napadit tantarii!

1 Comment

  1. ady

    April 26, 2016 at 10:08 am

    Ca si cum nu aveam suficiente probleme, asta era tot ce ne lipsea, sa mai avem de-a face si cu virusul Zika. Nu e posibil sa nu avem nici pana la ora asta un serviciu de deratizare si dezinsectie. Noi pentru ce mai platim taxe si impozite?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × 5 =