Încep lucrările de consolidare și de modernizare a școlilor și grădinițelor din Sectorul 4

lucrările de consolidare

Primăria Sectorului 4 începe lucrările de consolidare și modernizare a școlilor și grădinițelor din sector, investițiile fiind realizate din fonduri PNRR, în valoare de 385 de milioane de lei.

Lucrările de consolidare și modernizare vor începe în perioada imediat următoare la următoarele unități de învățământ:

  • Școala Gimnazială Nr. 308,
  • Școala Gimnazială „Ienăchiță Văcărescu”,
  • Grădinița Școlii Gimnaziale Nr.96,
  • Grădinița Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”,
  • Școala Gimnazială Specială Nr. 3,
  • Grădinița Școlii Gimnaziale Nr. 308,
  • Școala Gimnazială „George Topârceanu”,
  • Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” (cu două corpuri de clădire, o creșă și două centre sociale multifuncționale)

Primele patru școli care vor intra în reparații capitale sunt: Școala Gimnazială Nr. 308, Școala Gimnazială Specială nr. 3,Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, cu cele două corpuri de clădire și Școala Gimnazială „George Topârceanu”.

Unde vor învăța copiii în perioada lucrărilor? Primăria a decis ca elevii să nu fie relocați în alte unități de învățământ, ci în construcții modulare, dotate cu tot ce este necesar, conform normativelor/standardelor în vigoare, amplasate chiar în curtea școlii sau a liceului ce urmează să intre în reparații.

“Aceste construcții modulare au o suprafață desfășurată cuprinsă între 400 și 800 de metri pătrați, pentru a permite desfășurarea activităților didactice a zece clase simultan, la Școala Gimnazială Nr. 308, Școala Gimnazială „George Topârceanu” și Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, respectiv a cinci clase la Școala Gimnazială Specială nr. 3., potrivit unui comunicat de presă al primăriei de sector.

Iată cum arată construcțiile modulare alternative în care vor învăța copiii pe perioada lucrărilor

Lucrările de consolidare și modernizare vor dura aproximativ un an de zile

Timp de un an de zile, intervalul preconizat pentru finalizarea lucrărilor în aceste unități de învățământ, constructorii vor lucra la consolidarea clădirilor, acolo unde acestea sunt încadrate în diverse clase de risc seismic (așa cum este cazul Colegiului de Arte „Dinu Lipatti”, încadrat în RS II), precum și la modernizarea și la reabilitarea energetică a clădirilor. La finalul lucrărilor, toate școlile și grădinițele vor fi dotate cu mobilier nou și cu echipamente informatice de ultimă generație, vor fi autorizate din punctul de vedere al securității la incendiu și vor putea oferi condiții sigure și moderne de studiu pentru elevii și preșcolarii care învață în ele, se mai arată în comunicatul de presă.

Ce alte școli și licee din Sectorul 4 vor fi consolidate și modernizate în viitor

În afara celor 11 unități de învățământ ale căror lucrări sunt finanțate prin PNRR, alte școli și licee din Sectorul 4 urmează să fie consolidate și modernizate. Pentru acestea, s-au depus cereri de finanțare, ce sunt în acest moment în faza de evaluare, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare la:

  • Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”,
  • Școala Gimnazială „Mărțișor”,
  • Școala Gimnazială „Emil Racoviță”,
  • Extinderea spațiului educațional al liceelor „Traian Vuia” și „Petru Rareș”, în valoare totală de 128 de milioane de lei.

Totodată, au fost obținute fonduri guvernamentale, în valoare de 117 milioane de lei, pentru alte patru școli din Sectorul 4, în cadrul Programului „Școli sigure și sănătoase”, la care urmează să fie dat ordinul de începere a lucrărilor, pentru ca, până la finalul anului, să fie depuse noi cereri de finanțate pentru un număr de alte 17 unități de învățământ, în valoare de aproximativ 500 milioane de lei, în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027.

Sectorul 4 al Municipiului București are în administrare 57 de unități de învățământ preuniversitar de stat, respectiv 13 licee, 26 de școli gimnaziale și 18 grădinițe. În decursul ultimilor cinci ani, administrația locală a Sectorului 4 a investit peste 300 de milioane de lei în realizarea de lucrări specifice pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu precum și în lucrări de consolidare, reabilitare termică și modernizare a unităților de învățământ precum și în lucrări de extindere a spațiului educațional.“, potrivit comunicatului primăriei, dat publicității, ieri, după o conferință de presă la care au participat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă și administratorul public al Sectorului 4, Andrei George Trocan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen − eleven =