“Legea” gratierii si iesirea preventiva in strada. Cine minte prost si cine va profita

legea gratierii

Legea gratierii, mai bine spus proiectul de lege care se afla in acest moment in dezbatere publica pe site-ul ministerului Justitiei, a scos, ieri dupa-amiaza, vreo 4000 de oameni in strada. Iar asta doar in Bucuresti, pentru ca manifestatii, de amploare mai mica insa, au avut loc si in alte orase. Oamenii nu au iesit in strada pentru ca s-a adoptat o astfel de lege, ci au facut-o preventiv, alimentati si de vizita inopinata a presedintelui Iohannis la Guvern, vizita care a avut ca scop asigurarea ca “gratierea” nu se afla printre proiectele de ordonanta de urgenta de pe ordinea de zi a sedintei Executivului Grindeanu. A fost de-ajuns un singur mesaj bine targetat pe Facebook si masele s-au adunat imediat. Foarte bine! Este ceea ce demonstreaza ca societatea civila are o viteza de reactie excelenta in fata posibilelor, sa le spunem, derapaje ale statului. Sau sa le spunem minciuni? Nu, haideti sa le spunem omisiuni (tot un soi de minciuna, dar mai cu perdea). De ce s-a iesit in strada? Dintr-un singur motiv. Incapacitatea de comunicare de pana acum a premierului Grindeanu, care daca ar fi organizat o scurta declaratie pentru presa, pe tema care fierbea deja, ar fi evitat mitingul din fata Palatului Victoria. Dar nu, Grindeanu a ales sa taca, probabil pentru ca nu putea raspunde clar si direct la intrebarea: a fost sau nu a fost gratierea printre ordonantele de urgenta in sedinta de ieri?

Dincolo de tacerea premierului Grindeanu, lucrurile sunt extrem de simple, dar se pare ca nu multa lume a inteles mare lucru din proiectul care era sa aprinda tara. Iar cand nu intelegi ceva, si mai esti si ajutat sa gandesti cu capul altuia, care are interesele lui, te poate curprinde furia, ca si cum ai fi telecomandat. Iar asta s-a intamplat ieri cu oamenii care au iesit in strada (si ii scoatem din calcul pe sustinatorii PNL si USR, care s-au aflat si ei, cu mic cu mare, printre protestatari).

Intrebarile sunt urmatoarele: mai are rost sa explice ministrul Justitiei despre ce este vorba in proiectul gratierii, asa cum a facut deja, ieri seara, in jur de ora 21.30, sau noi ramane stana de piatra in fata argumentelor, oricare ar fi ele si scoatem foaia A4 cu “Jos comunistii!” si “demisia”, mergand pe definitia de DEX a cuvantului gratiere? Conteaza ca Dragnea, Voiculescu si altii, condamnati sau nu pentru conflict de interese sau coruptie nu sunt, de fapt, ajutati sa scape de puscarie prin aceasta lege? Probabil ca nu conteaza si probabil ca este in continuare de ajuns o singura scanteie pentru ca oamenii sa iasa in strada. Preventiv. Dar, cum spuneam la inceput, nu este rau ca oamenii ies in strada, societatea civila se misca (chiar si la minus 12 grade, atatea cate se resimteau ieri seara in Capitala) si o face preventiv.

Cine greseste, insa, este Guvernul, care daca nu intelege ca orice decizie ia trebuie sa o faca transparent, va avea aceeasi soarta, pana la urma, ca executivul Ponta, cu precizarea ca acum nu va mai fi “nevoie sa moara oameni ca acest guvern sa-si dea demisia”, ca sa-l citam, deloc intamplator, si pe Klaus Iohannis. Iar asta s-ar putea intampla destul de rapid, doar si daca ne gandim ca executivul PSD a reusit “performanta” sa stranga deja vreo 4.000 de oameni in fata Palatului Victoria. Si n-a trecut nici macar o luna de cand a fost investit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 × three =