Care sunt noile masuri de relaxare ce vor fi valabile de la 1 August!

masuri de relaxare

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a publicat, ieri, Hotararea nr. 50 privind adoptarea, incepand cu 1 august 2021, a unor masuri de relaxare in contextul evolutiei pandemmiei de COVID-19. Iata o sinteza a celor mai importante decizii adoptate, cu precizarea ca puteti parcurge tot textul Hotararii CNSU la finalul acestui text.

Activitatile culturale, artistice si de divertisment vor putea fi organizate si desfasurate in spatii deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtarii mastii de protectie. Asta daca incidenta cumulata la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori. In acelasi timp, toti participantii trebuie sa fie vaccinati, sa prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv sa se afle in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2., se arata in documentul citat. Foarte important este ca daca incidenta este mai mica de 2/1000 de locuitori orasele pot organiza festivaluriin spatii deschise cu pana la 75.000 de participanti. Si in acest caz, insa, purtarea mastii este obligatorie (sau prezentarea certiciatului de vaccinare sau a testelor)

Se da drumul la nunti si proteste cu numar mic de participanti

Ca si in cazul celorlante tipuri de evenimente, in cazul nuntilor, botezurilor, parastaselor ori altor tipuri de mese festive (asa se exprima “legiuitorul…”), este permisa participarea unui numar de 150 de persoane in spatii deschise sau 100 in spatii inchise – incidenta de 2/1000 sau mai mare – sau 200 de persoane daca incidenta este mai mica de 2/1000 de locuitori din localitatea respectiva. In cazul protestelor, pot participa, in spatii deschise, evident, pana la 500 de oameni daca incidenta cazurilor COVID-19 este mai mica de 2/1000 de locuitori.

Tot ieri, CNSU a adoptat si Hotararea nr. 51, cu privire la carantinare. Cea mai importanta decizie este ca a crescut la 6 ani varsta pana la care copiii sunt scutiti de carantina la intoarcerea din tari aflate pe lista galbena sau rosie. Pentru copiii cu varste intre 6 si 16 ani, scutirea de carantina se face in baza unui test PCR negativ, vechi de cel mult 72 de ore.

CITITI AICI Hotararea nr. 50 a CNSU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

eight + 9 =