Momentul ala din anul electoral cand ploua cu platforme “civice” care dau afara saracia din tara (Opinie)

platforme civice

Nu stim daca ati remarcat dar, odata cu apropierea alegerilor parlamentare din decembrie, apar din ce in ce mai multe organizatii care se asociaza, intr-un fel sau altul, cu societatea civila din Romania. Isi infig in piept insigna “apolitic convins” si incep sa se promoveze: societatea civila in sus, societatea civila in jos…  Suna bine “platforma civica”, nu spunem ca nu. Ba, chiar ne duce cu gandul la interesul nostru, al astora care n-au treaba cu politica dupa ce ni s-a facut scarba de tot de ea.

Basca, atunci cand apare cate o organizatie civica, parca ai vrea sa speri ca ea va reusi sa puna ceva presiune pe politic si sa repare din lucrurile pe care le-au gandit prost politicienii. Din pacate insa, e doar praf in ochi, pentru ca tocmai cei care promoveaza interesul societatii civile nu se obosesc sa faca altceva decat sa ne prezinte niste idei din zona aia confortabila a discursului reduntant, inutil, enervant. Cea mai recenta aparitie pe scena asta plina de vorbe s-a petrecut de curand. N-o sa dam numele organizatiei, pentru ca n-are rost. Am aflat insa de existenta ei dintr-un comunicat de presa in care suntem anuntati care sunt pilonii, principiile care stau la baza noii “platformei”, adica, pe romaneste, cam ce vrea ea de la noi, daca tot s-a infiintat asa, intamplator, inainte de alegeri.

Si aflam. Citam cu aproximatie: reducerea saraciei, economie centrata pe productie, inovatie, cooperare …, guvernare transparenta si competenta, politici coerente, imbunatatirea viatii femeilor, oprirea exploatarii alandala a resurselor naturale etc. Zau asa, am citit tot comunicatul asta de lansare ca sa aflam ca si aceasta noua platforma civica vrea sa ne spuna ca a aflat ca vrea si “ea” cam ce vrem si noi? Gand la gand …dar aici filmul se rupe, pentru ca, daca tot iti iei portavocea si propovaduiesti una si alta, spune si care sunt solutiile tale la problemele pe care le stie absolut toata suflarea din tara asta. Altfel, mai bine taci si o dai dracului de platforma, pentru ca inseamna ca nu existi decat ca sa te sui, pana la urma, in trenul politicii de neaose.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 × 1 =