O poveste cum nu au fost altele: Istoria fascinanta a Colegiului National “Gheorghe Sincai”

Gheorghe Sincai

Unii dintre noi trec zilnic prin fata Colegiului National “Gheorghe Sincai”. Asezat in buricul Sectorului 4, aproape de centrul Capitalei, el reprezinta mandria noastra. Este unul dintre cele mai bune licee din tara. Se lauda cu olimpici, note foarte mari la examenul de Bacalaureat si medii foarte mari la admitere. Cum altfel i-ar sta bine unui Colegiu National? Si este al nostru, al Sectorului 4!

Despre istoria sa cunoastem prea putine amanunte. Ne place arhitectura cladirii in care functioneaza, ne place locul unde este amplasat. Dar cine l-a pus acolo si cum a ajuns Colegiul National “Gheorghe Sincai” cel de azi?

Vechiul Colegiu “Matei Basarab” avea prea multi elevi. In conditiile in care nu mai incapeau, directorul liceului a solicitat in mod repetat infiintarea celei de a IV-a clase de gimnaziu. In anul 1892, cand Take Ionescu a preluat functia de ministru, a aprobat infiintarea celei de a patra clase divizionare, mentionand insa ca bugetul din acel an nu-i permitea sa plateasca profesorii. A fost intocmita o lista cu profesori care doreau sa predea voluntar pana in aprilie 1893. Dupa alcatuirea listei,  la 8 decembrie 1892, Regele Carol a emis decretul de infiintare a Gimnaziului Clasic “Gheorghe Sincai”.

Profesorul ardelean Nicolae Colceag a venit cu propunerea ca gimnaziul sa poarte numele lui Gheorghe Sincai, un carturar poliglot, cel care a elaborat, impreuna cu Samuil Micu, prima gramatica tiparita a limbii romane.

Actualul sediu a fost construit intre anii 1924 si 1928 sub semnatura primei femei arhitect din lume, Virginia Maria Andreescu Haret. Intre anii 1948 si 1953 in aceasta cladire au functionat, in paralel, Liceul de baieti nr. 5 si Liceul de fete nr. 9. Au fost comasate in 1956, devenind Scoala medie nr. 20 “Gheorghe Sincai” .

Abia in anul 2002, la 110 ani de la infiintare, liceul a primit titulatura de Colegiu National. A fost pe rand scoala gimnaziala, liceu si colegiu. Se mandreste cu absolventi de seama precum Gica Petrescu, Ioan Cuculescu, Viorel Cosma, Constantin Dinischiotu, Rasvan Popescu, Romulus Vulpescu, Paula Ivan s.a.

Elevii Colegiului National “Gheorghe Sincai” pot opta in prezent pentru una dintre cele trei specializari: matematica-informatica, stiinte ale naturii, filologie. In curtea interioara au loc unele dintre cele mai importante competitii sportive din liceu. Arhitectura cladirii se pastreaza, dar si mirosul acela ce ne imbie sa ne amintim de vremurile inceputurilor sale!

1 Comment

  1. cosmin

    July 22, 2016 at 2:39 pm

    Multumim pentru acest articol scris atat de frumos! Spre rusinea mea nu stiam nimic despre istoria acestui liceu desi am invatat acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four − two =