Politica sarcasmului vs. politica omului molie – ce invata autoritatile romanesti dupa tragedia din vestul Romaniei

vestul Romaniei

Putem spune ca weekend-ul care tocmai s-a incheiat a fost unul negru:  opt persoane si-a pierdut viata si alte 137 au fost ranite in urma furtunii care a maturat vestul Romaniei. Restul sunt detalii demne, eventual, de statistici (si ne referim aici la pagubele materiale, penele majore de curent provocate de vijelie etc.). Din ce ne-am putut da seama urmarind fenomenul ucigas, singura care a incercat sa informeze rapid in legatura cu pericolul care pandeste locuitorii din vestul tarii a fost presa.

S-au publicat avertizari meteo de cod portocaliu pe multe televizuni de stiri  ori generaliste cu o ora inainte de sinistru, s-a atras atentia ca riscurile de a nu te pune la adapost sunt mari si, cu toate astea, zilele trecute, opt romani au murit si 137 au fost raniti. Este ceva incredibil, cu adevarat. De ce s-a ajuns la aceasta tragedie?

Ne puteti cataloga oricum, pentru ca noi tot spre autoritati de uitam, de la cele centrale si pana la cele locale (din judetele vizate de avertizari din vestul Romaniei), care trebuie sa plateasca intr-un fel, desi stim ca orice am face nu ii putem aduce inapoi pe cei care au murit striviti de panouri imese puse la pamant de vantul puternic sau sub copaci prabusiti.

“Asta e. Sa dam o lege sa nu bata vantul”

Presa a facut cat a putut (acea parte a presei care este cat de cat responsabila), dar autoritatile n-au miscat niciun deget pentru a alerta populatia, pentru ca pe urma sa vina premierul Mihai Tudose la TV si sa spuna cu un sarcasm total nepotrivit, in aceeasi fraza cu mesajul de condoleate pentru victime: “Asta e. Sa dam o lege sa nu bata vantul?” Nu, domnule premier Tudose, nu trebuie sa dati legea asta, chiar daca am inteles ca era o intrebare retorica. Ar trebui, totusi, sa miscati lucrurile in mod logic si urgent si sa puneti la punct acel sistem de care tot dumneavoastra binevoiati sa amintiti dupa ce v-ati dovedit sarcasmul. Da, despre alertarea prin sms a tuturor cetatenilor in cazul imimentei produceri a unui dezastru natural vorbim. Si da, stim ca trebuie sa convingeti inainte de toate operatorii de telecomunicatii mobile sa faca treaba asta, pe cheltuiala lor(!), si mai stim ca n-o sa le convina deloc. Dar, la dracu’, sunteti premier si banuim noi ca aveti mijloace de convingere, ca doar e vorba despre salvarea de vieti omenesti.

Stiti de ce am scris randurile de mai sus, domnule premier Tudose? Pentru ca nu toti romanii se uita la televizor si, la fel, nu toti romanii au acces la stiri pe telefonul mobil! Dar majoritatea au un telefon mobil (nu smartphone, un simplu telefon), prin care pot primi un SMS, ca sa fie avertizati din timp ca vine o furtuna peste ei. Iar sistemul asta le-ar putea salva viata.

Ca sa nu creada cititorii nostri ca avem ceva personal cu Mihai Tudose, recte PSD, o sa amintim in finalul acestui text si de reactia “omului molie” de la Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis, care continua sa isi faca aparitia (aproape) doar cand simte miros de victime pe care le poate arunca in spatele actualei puteri. Desigur, ii dam dreptate Presedintelui Iohannis, administratia centrala si locala din Romania a fost depasita de situatie, dar nu culoarea politica are relevanta aici, orice administratie romaneasca ar fi fost la fel de impotenta. Doar ca diferenta dintre noi si Iohannis (ne scuzati comparatia fortata) este ca noi batem obrazul autoritatilor (a se citi PSD) pentru ca ne doare ca s-au pierdut opt vieti si sute de oameni sufera acum, pe cand presedintele speculeaza politic inca o tragedie. A mai facut asta in urma cu aproape doi ani, deci are antrenament (si consilieri abili).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

eight − six =