Sindicalistii de la Metrou: Lunea trecuta, din cauza unei bielete, riscam sa aruncam 2.000 de oameni de peretii subteranului

Berceni-Pipera

UPDATE – vedeti replica Metrorex la sfarsitul articolului!

Ministerul Transporturilor a fost pichetat, astazi, de catre sindicalistii de la Metrou. Este vorba despre un protest al Sindicatului Liber Metrou organizat pentru a atrage atentia asupra mai multor probleme aparute in activitatea celor care lucreaza in subteran si, mai grav, asupra riscurilor la care sunt expusi calatorii cu metroul, din cauza lipsei investitiilor.

Acţiunea de protest de astazi, la care au participat aproximativ o suta de persoane, are ca motiv “politica de management dusa de ministrul Lucian Sova si de catre directorul general Dumitru Sodolescu la nivelul Metrorex”, potrivit unui comunicat de presa al Uniunii Sindicatelor Liber Metrou (USLM).

Pericol extrem  pentru calatori

„Conform legii, nu avem oamenii pregatiti pentru a face reparatiile la trenurile cu care avem probleme. Si avem probleme din ce in ce mai mari. Avem probleme cu ultimele tipuri de trenuri pentru care a trebuit sa modificam peroanele. Lunea trecuta, daca nu stiti, din cauza unei bielete riscam sa aruncam 2.000 de oameni de peretii subteranului de la metrou si nu era primul tren, era al doilea, dintre cele mai noi. Acolo sunt investitiile, acolo merg banii acestei tari si nimeni nu raspunde. Trebuie sa raspunda intr-o buna zi”, a afirmat Ion Radoi, liderul USLM.

Pe langa aceast tip de probleme, sindicalistii sustin ca nesemnarea contractului colectiv de munca, contract care ar trebui parafat luna viitoare (august 2018), Va duce, aproape sigur, la intrarea in greva generala a lucratorilor de la metrou.

Miza reala a conflictului ar putea fi insa alta

Pe de alta parte, se pare ca protestul mai are o miza, de aceasta data legata de banoasele contracte pe spatiile comerciale din statiile de metrou. Potrivit DCNews, in luna aprilie a acestui an, USLM si Asociatia Comerciantilor din Metrou au mai organizat un pichet al ministerului, nemultumirile vizand, alaturi de contractul dintre Sindomet – companie care gestioneaza toate spatiile comerciale din statiile de metrou – si Metrorex, statutul personalului feroviar si bugetul Metrorex. Contractul dintre comerciantii din metrou si Sindomet va expira in septembrie 2018 si, potrivit declaratiilor de la acea data ale preşedintelui USLM, Ion Radoi, Ministerul Transporturilor nu este de acord cu prelungirea acestuia.

CITESTE SI: Proiect: Va fi construita noua statie Metrorex in sectorul 4!

UPDATE – Replica Metrorex: “In cadrul pichetului s-au lansat informatii ce decredibilizeaza societatea de transport, legate de siguranta circulatiei trenurilor si a sigurantei calatorilor. In acest sens, Metrorex precizeaza ca respecta cerintele privind siguranta circulatiei si securitatea transportului, conform reglementarilor si normelor emise de autoritatile din domeniu. Totodata in cadrul societatii este functional sistemul de management al calitatii prevazut in standardul SR EN ISO 9001:2015”, se arata intr-un comunicat de presa al Metrorex, preluat de catre Agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × 4 =