Raed Arafat vrea detectoare de fum in fiecare casa: la fiecare doua zile un roman moare in incendii

detectoare de fum

Nu cu mult timp in urma, o stire aparea si trezea dispute aprinse pro si contra senzorilor de gaze, care ar urma sa fie montati, obligatoriu, de catre toti cei care au apartamente cu bucatarii dotate cu geamuri termopan. Iata ca subiectul sigurantei locuintelor reapare in prim plan, de aceasta data fiind vorba despre detectoarele de fum, pe care secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, le-ar vrea montate in fiecare casa.

“Problema principala a campaniei de prevenire a incendiilor este montarea detectoarelor de fum care sunt extrem de importante. Ne bazam pe datele pe care le avem si pot spune că 6.000 de incendii in locuinte si 180 de decese an medie pe an sunt doua cifre care trebuie sa ne atentioneze ca ceva nu este in ordine. La incendiu se moare pentru ca omul e intoxicat cu fumul emanat sau ca este ars. De aceea, sansa de a sti din timp ca in casa este un incendiu este sa ai aceste detectoare de fum, care nu trebuie conectate la curent, se pun cu o baterie undeva in casa si pot trezi intreaga familie cand este o acumulare de fum in casă si acest lucru poate ajuta oamenii sa iasa inainte sa fie prea tarziu. In alte tari, unde s-au montat deja detectoarele, au fost reduse incendiile si tragediile”, a explicat Raed Arafat.

Obligatorii sau nu? Depinde despre ce vorbim…

De precizat este ca in cazul senzorilor de gaze exista deja un Ordin ANRE, care a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2016 si care prevede obligativitatea montarii acestor dispozitive care pot inchide automat robinetul de alimentare. Din pacate, ele costa destul de mult, cele mai ieftine fiind peste 300 – 400 de lei (pretul variaza si in functie de numarul de apartamente pentru care se realizeaza montajul (ca in cazul apometrelor).

Despre detectoarele de fum, insa, nu stim sa existe momentan vreo lege care sa se aplice persoanelor fizice, respectiv proprietarilor de apartamente (asociatiilor de proprietari). Prin urmare nu stim exact care sunt caracteristicile pe care le-ar dori autoritatile de la astfel de dispozitive. Daca este asa cum spune Raed Arafat, atunci pretul unui astfel de detector este in jur de 200 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × two =