Vesti bune de pe frontul pandemiei: cand am putea scapa de cele mai multe restrictii?

mastii de protectie

Vesti bune de pe frontul pandemiei: scade numarul de infectari dar autoritatile fac apel la prudenta. Cand am putea scapa de cele mai multe restrictii?

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat pentru vineri, 11 februarie 2022, ca, in ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 22.737 cazuri de infectari cu coronavirus, cifra in scadere semnificativa fata de zilele anteiorare. Din pacate, numarul deceselor asociate COVID-19 ramane ridicat: 127 de persoane si-au pierdut viata in ultimele 24 de ore. Ramane de vazut cum va evolua situatia, dar pana si autoritatile sunt optimiste in privinta ridicarii, in curand, a unor restrictii.

Potrivit estimarilor autoritatilor medicale din luna martie s-ar putea sa avem acces toti in orice fel de centru comercial, vaccinati si nevaccinati. Asta se va intampla insa numai daca numarul de infectari zilnice, dar si presiunea pe ATI si sistemul medical, in general, scad.

“La acest moment am inceput sa scadem. Inca exista o cifra importanta zilnica. Inca exista un numar totusi important de cazuri in terapie intensiva. Clar ca sunt discutii si sunt discutii pentru ca se doreste sa ajungem sa relaxam masurile, adica sa revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evolutie. Daca continua scaderea si daca vedem ca impactul pe sectiile de Terapie Intensiva tot se stabilizeaza, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv.

Ca va fi inainte sau va fi la momentul in care atingem finalul acestei perioade de stare de alerta, care va fi in jur de 6 martie, asta urmeaza sa vedem dupa modul in care evolueaza si decizia este la un nivel mai inalt, adica la nivelul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si bineinteles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sanatatii, INSP si alte structuri care sunt de specialitate”, a declarat, ieri, Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Rafila: “in urmatoarele 3-4 saptamani vom ajunge la un numar de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie”

De asemenea, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a punctat ieri seara, intr-o emisiune televizata, ca in urmatoarele 3-4 saptamani vom ajunge la un numar de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidenta apropiata de 1, si atunci “sigur ca putem discuta despre o reevaluare a masurilor de sanatate publica si chiar la renuntarea la aceste restrictii, cum ar fi acest document care este certificatul digital”.

Insa daca este cineva care se gandeste ca vom scapa in curand si de mastile de protectie, ei bine, o sa fie dezamagit. Asta pentru ca purtarea mastilor de protectie, cel putin in interior, va ramane obligatorie mult mai mult timp, renuntarea la aceasta masura urmand sa fie practic cea care va fi sinonima cu sfarsitul pandemiei.

“Ultimele restrictii, daca vreti, care se vor ridica vor fi legate de utilizarea mastii in interior. In rest, probabil ca vom putea reveni la normal si sper sa putem sa renuntam si la starea de alerta care deja se prelungeste de aproape doi ani in Romania”, a mai spus Alexandru Rafila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × 4 =