Exact cum s-a întâmplat anii trecuți, când șoferii și vatmanii au decis să blocheze Bucureștiul pentru 5 zile la rând. Metoda de șantaj e bine cunoscută în mai toate companiile sau instituțiile care lucrează „pentru cetățeni”: Metrorex, Finanțe, Spitale etc. care pot pune oricând pumnul în gura Primăriei, Statului etc., nu pentru că ar avea salarii mici, ci pentru că pot avea salarii și mai mari.
Nu o spunem noi, fostul director STB, Adrian Criț: „Angajaţii noştri beneficiază de nişte salarii ok, din punct de vedere a ceea ce există la nivel naţional. Salariul mediu brut pentru prima jumătate a anului, urmare a depunerii sitaţiilor financiare, e de 8.000 de lei.
Vă daţi seama? Sunt nişte salarii destul de ok la nivelul societăţii (…). Tot urmare a analizei efectuate pe prima jumătate a anului, salariul mediu net pentru şoferii şi manipulanţii de la tramvaie este de 6.616 lei. E o realitate cu care ne confruntăm.
Pe lângă drepturile salariale suplimentate foarte mult, sunt şi alte solicitări, care de asemenea impactează bugetul societăţii şi aş exemplifica majorarea numărului de zile de concediu cu două zile pentru fiecare categorie de personal, tichete sociale mărite, tichete de masă mărite”, a declarat directorul STB.”
În ianuarie anul trecut, greva setebiștilor dura cinci zile și avea să fie declarată ilegală și s-a lăsat cu plângeri penale pe numele sindicaliștilor și cam atât. A, și cu pierderea de bani pentru călătorii care aveau abonamente, dar asta nu contează prea mult… Și încă ceva – pierderi de 15.5 milioane de lei pentru STB.