Singurul oras din lume care are o harta a gropilor este… Bucurestiul!

harta a gropilor

Avem cu ce sa ne mandrim peste mari si tari! Suntem singurul oras din lume care are o harta a gropilor. Si nu intamplator a aparut aceasta harta, ci chiar la solicitarea autoritatilor locale, care au constatat, in mod ironic sau nu, ca nu mai reusesc sa faca fata asfaltarilor. De ce oare?

Circula prin targ un zvon ca municipalitatea nu ar avea decat o echipa si ca, aceasta unica si de baza echipa, ar ramane in mod frecvent fara asfalt (mai pe romaneste, fara materiale de interventie pentru lucrari)! Sa credem sau nu? Avand in vedere ca ultima centralizare a gropilor estimeaza ca in Romania exista 100.000 de gropi mari, dintre care 50.000 se afla in Bucuresti, inclinam sa admitem posibilitatea lipsei de muncitori. Dar, suntem totusi o capitala europeana! Cum este posibil ca in Bucurestiul anului 2016 sa se afle jumatate din numarul total al gropilor mari (cele mici nu au fost luate in calcul!) din tara? Ne intrebam si noi, retoric!

Acestea fiind spuse, suntem convinsi ca bucurestenii vor da dovada in urmatoarea perioada de un spirit civic deosebit, prin sesizarea gropilor prin intermediul unor aplicatii speciale, precum Waze. Aceasta aplicatie se poate folosi pe telefoanele sau tabletele cu Android  si iOS si utilizeaza hartile de la Google Maps si GPS-ul. Gropile care primesc mai multe like-uri de la soferi sunt sesizate de aplicatie ca fiind mari si necesitand rezolvare imediata. Numai ca aplicatia nu afiseaza intotdeauna cu precizie locul gropii. In orice caz, felicitari noua, bucurestenilor, pentru implicare si promptitudine!

Despre implicarea Primariei Capitalei in activitatea de astupare a gropilor, putem doar sa-l citam pe Alex Ichim, purtatorul de cuvant al acestei institutii, care declara ca Primaria Capitalei dispune in acest moment de un serviciu care este subdimensionat si nu poate raspunde nevoii de interventie rapida pentru remedierea situatiilor aparute.

Pana la noi asfaltari, suntem curiosi la ce o sa foloseasca tot acest efort comun al soferilor din Bucuresti? Pana acum, utilizatorii aplicatiei Waze au identificat un numar de 250 de gropi foarte periculoase. Faptul ca a luat la cunostinta de pericolul acestora, nu impune Primariei sa le si astupe. Oricum, din declaratiile oficiale, intelegem ca nu are resursele necesare, asa ca probabil ca tot la nivel de intentie buna se va bloca si acest proiect.

Ramane tot la aprecierea soferilor cum si pe unde sa circule, sa invete sa isi coordoneze miscarile ochilor cu cele ale radarelor si sa aiba grija cand dau cu masinile in gropi sa nu fie, totusi, cu piciorul pe ambreiaj. Mai rau este cand ploua deoarece craterele se umplu cu apa si conducatorii auto nu pot estima adancimea lor. Si atunci, ca sa nu dea in ele, fie le ocolesc pe contrasens, fie le “incaleca”.

Din pacate, in Bucuresti, prudenta si atentia sporite la volan, insotite de o aplicatie care afiseaza in timp real gropile din carosabil, sunt singurele solutii care pot compensa, cat de cat, incompetenta administratiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twelve − seven =