Primaria de sector anunta “desfiintarea taxei de salubrizare”? Da, dar lucrurile nu sunt atat de simple precum par

salubrizare

Primaria Sectorului 4 a anuntat astazi, printr-un comunicat de presa, ca “desființează taxa de salubrizare pentru toți utilizatorii acestui serviciu, până cel târziu la data de 1 martie 2021”. Vestea este buna, cu o precizare, insa.

Decizia inseamna mai mult aplicarea unei legi, si anume Legea 211/2011, legata de colectarea selectiva a deseurilor, in conformitate cu prevederile europene in domeniu. Nu mai trebuie spus ca Bucurestiul, implicit sectorul 4, habar nu are in momentul de fata ce inseamna colectare selectiva, dar poate ca ne civilizam si noi, incet, incet. Daca o facem, vom avea taxa de salubrizare zero.

Pe scurt, daca locuitorii sectorului 4, pentru ca vorbim despre o decizie luata in sectorul 4, vor respecta regulile colectarii selective, adica vor sorta deseurile menajere inainte de a le arunca (hartie, metal, plastic si sticla), atunci nu se va plati nimic. Primaria spune in comunicat ca va pune la dispozitia locuitorilor din sector toata infrastructura necesara realizarii colectarii selective.

Dar haideti sa vedem ce spun autoritatile in comunicatul de presa pe care il preluam integral:

“Primaria Sectorului 4 desfiinteaza taxa de salubrizare pentru toti utilizatorii acestui serviciu, pana cel tarziu la data de 1 martie 2021.

De la data desfiintarii, fiecare asociatie de proprietari, persoana fizica sau juridica va contracta individual servicii de salubrizare de la operatorul economic licentiat, aceasta reprezentand o modalitate prin care contravaloarea facturii lunare va putea fi zero, in contextul in care se va realiza colectarea selectiva.

Pana la data respectiva, Primaria Sectorului 4 si operatorul de salubritate vor pune la dispozitia beneficiarilor recipientii si infrastructura corespunzatoare de colectare selectiva.

Noua masura va conduce la atingerea obiectivelor europene in domeniul protectiei mediului, fiind in conformitate cu obligatiile prevazute de Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor. Potrivit acestuit act normativ, este prevazuta atingerea unui nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala generata, cel putin pentru deseurile de hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere sau, dupa caz, din alte surse, in masura in care aceste fluxuri de deseuri sunt similare deseurilor care provin din gospodarii.

„Sunt convins ca impreuna vom reusi sa indeplinim intocmai obiectivele europene in domeniul protectiei mediului. Cu totii vom fi responsabili, vom sorta corect deseurile menajere si nu vom mai avea nimic de plata la factura lunara.. Hai, ca se poate!”, declara Daniel Baluta, primarul Sectorului 4.”

Ce nu aflam din comunicatul de presa este ce se intampla daca nu vom respecta aceste reguli de colectare selectiva, dar probabil ca autoritatile vor reveni si cu aceste detalii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen − eleven =