NEWS ALERT: Dupa starea de urgenta, Romania intra in STARE DE ALERTA. Ce presupune si de ce s-a luat aceasta decizie

stare de alerta

Starea de urgenta decretata de presedintele Iohannis se va incheia in data de 15 mai. Insa, tot din aceasta data va fi decretata stare de alerta. Decizia a fost luata pentru a se putea impune legal si dupa data de 15 mai unele restrictii in vederea evitarii raspandirii infectarilor cu COVID-19.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, astazi, ca va decreta stare de alerta in Romania, incepand cu data de 15 mai, cand expira, practic, starea de urgenta.

Masura le va permite autoritatilor sa mentina o serie de restrictii sociale si economice cu scopul limitarii raspandirii COVID-19.

Astfel, desi se vor ridica restrictiile legate de deplasarea persoanelor, purtarea mastilor de protectie va fi obligatorie in spatiile inchise dar si in transportul in comun, iar nerespetarea masurilor va atrage sanctiuni (amenzi). Mai concret, va fi permisa deplasarea in afara locuintei in grupuri de cel mult 3 persoane, fara declaratie pe proprie raspundere.

Se redeschid saloanele cosmetice, frizeriile si cabinetele stomatologice

“Asa-numita relaxare se va face pas cu pas – pasi cam de doua saptamani – urmatorul calup de relaxare la inceputul lui iunie, apoi la jumatatea lunii si asa mai departe. De asemenea, se vor redeschide frizeriile, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate in conditii speciale de distantare si igiena.”, a declarat presedintele Iohannis.

In acelasi timp, deplasarile in afara localitatilor se va face in anumite conditii. Astfel, vor fi permise deplasarile in interes profesional.

Ce presupune aceasta stare de alerta?

Conform OUG nr. 21/2004, pe timpul starii de alerta se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia Romaniei, republicata, masuri pentru restrangerea unor drepturi sau libertati fundamentale referitoare, dupa caz, la libera circulatie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii fortate, dreptul de proprietate privata ori la protectia sociala a muncii, aflate in stransa relatie de cauzalitate cu situatia produsa si cu modalitatile specifice de gestionare a acesteia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nineteen − nine =