Romania in fata amenintarii tulpinei Delta. “Nu se impun noi restrictii”

vaccinare programare

Cosmarul COVID-19 este departe de a se fi terminat, dar in Romania se poate vedea ca toata lumea este relaxata. Poate prea relaxata. Inclusiv autoritatile sunt relaxate si, ca si anul trecut, evita sa rupa pisica in doua si sa ia masuri de preventie in fata valului 4, dominat de varianta Delta a virusului.

Presedintele Iohannis spune ca nu este cazul sa impunem restrictii. „Sincer nu cred ca masurile restrictive trebuie impuse acum, dar vaccinarea, da. Am trecut printr-un an si jumatate de pandemie si am repetat acest lucru de multe ori si o sa repet: iesirea din pandemie si prevenirea revenirii pandemiei sta in vaccinare. La noi vaccinarea este posibila fara programare, deci eu recomand in continuare fiecarui roman sa se vaccineze daca nu vrea sa ajunga la spital. Atat de simplu e”, a declarat Presedintele, astazi, intr-o conferinta de presa.

Ba, mai mult, cu o zi inainte, Secretarul de stat Raed Arafat anunta noi masuri de relaxare.

In schimb, romanilor li se spune permanent sa se vaccineze, asta in conditiile in care campania de “imunizare” poate fi considerata un semi-esec. Conform datelor oficiale, ieri (8 iulie) aveam 4,62 milioane de vaccinari (cu ambele doze), mult mai putin fata de estimarile optimiste ale lui Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare, care spunea, la inceputul anului, ca in iunie vom avea cel putin 5 milioane de romani imunizati.

Privind spre alte tari, vedem ca varianta Delta domina un numar din ce in ce mai mare de infectari si ca cercetatorii avertizeaza ca inclusiv persoanele vacinate pot raspandi noua tulpina. Prin urmare, recomandarea expertilor este ca si vaccinatii sa continue sa poarte masca pentru a-i proteja pe ceilalti.

In plus, se vorbeste din ce in ce mai mult de administrarea unei a treia doze in cazul serului Pfizer-BioNTech, ceea ce ar spori, se pare, imunitatea impotriva tulpinei Delta. Studiile pe aceasta tema vor fi publicate in curand.

Nu in ultimul rand Rusia si Turcia au inceput deja administrarea unei a treia doze din vaccinul Sputnik tot cu scopul de a creste protectia celor deja vaccinati cu doua doze. Cu alte cuvinte, nu este de glumit cu noua tulpina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 − 4 =