Inainte de Craciun am putea avea greva la metrou!

siguranta

Daca credeati ca am scapat de amenintarea grevei de la metrou dupa ce sindicalistii au fost obligati sa intrerupa protestul din data de 21 noiembrie, ei bine, aflati ca lucrurile nu stau chiar asa. Inainte cu doar cateva zile de Craciun am putea avea greva la metrou, dupa cum afirma reprezentantii sindicalistilor.

Lucratorii de la metrou ar putea declansa greva generala in perioada 15 decembrie – 20 decembrie, potrivit B365, care citeaza surse din cadrul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou. Potrivit sursei citate, amanarea grevei din 21 noiembrie a fost decisa in asteptarea numirii unui nou ministru al Transporturilor, dupa remanierea si demisiile din guvernul Dancila de la sfarsitul lunii trecute. In timp ce motivul declansarii grevei invocat de catre sindicalisti este cresterea salariilor, cei din ministerul de resort si din conducerea Metrorex spun ca miza este alta, si anume castigurile mari obtinute de sindicat din inchirierea spatiilor comerciale din statiile de metrou. De altfel, saptamana trecuta Metrorex a intrat in razboi direct cu chioscarii de la metrou, implicit cu sinicalistii, oprind utilitatile pentru spatiile comerciale amintite dupa ce a invocat expirarea contractelor. Masura nu a durat mai mult de cateva ore, insa, pentru ca la solicitarea Asociatiei Comerciantilor de la Metrou Judecatoria Sectorului 1 a obligat societatea sa reia furnizarea utilitatilor.

In data de 29 noiembrie, Metrorex dadea publicitatii urmatorul comunicat de presa:

“Metrorex a luat decizia intreruperii utilitatilor catre spatiile comerciale din incinta statiilor de metrou intrucat Contractul de Asociere in Participatiune, incheiat cu Sindomet ServCom SRL a incetat la data de 26.09.2018, iar corespunzator acestei situatii si obligatia Metrorex de asigurare a utilitatilor.
Cu toate acestea, Sindomet ServCom SRL refuza sa se conformeze obligatiilor ce decurg din această situatie, continuand sa mentina valabile contractele de inchiriere fara acordul Metrorex.
In acest sens, Metrorex a sesizat institutiile abilitate (Politia Metrou, primarii de sectoare) si a formulat o actiune la Tribunalul Bucuresti.
In data de 28.11.2018, la solicitarea Asociatiei Comerciantilor de la Metrou, Judecatoria Sectorului 1, printr-o Ordonanta Presedintială, emisa fara citarea Metrorex si posibilitatea de formulare a apararilor, a obligat societatea sa reia furnizarea utilitatilor.
Metrorex a luat cunostinta de aceasta Ordonanta in data de 29.11.2018 si s-a conformat prin reconectarea spatiilor la utilitati.
Metrorex va ataca cu apel Ordonanța Judecatoriei Sector 1 in termen legal de 5 zile de la comunicare.”

La ce ne putem astepta in continuare? Totul depinde de negocierile dintre sindicalistii de la metrou si reprezentantii Metrorex, noi discutii urmand sa aiba loc in aceste zile. Daca ar fi sa ii credem pe cuvant pe sindicalistii, conflictul de munca este strict legat de salariile angajatilor de la metrou, asa ca daca aceasta doleanta le va fi respectata, greva va fi anulata, indiferent cum va evolua scandalul dintre Metrorex si comercianti. Dupa ce initial au cerut o majorare de 45% a salariilor, sindicalistii au anuntat, recent, ca se vor multumi si cu 35%. De cealalta parte Metrorex afirma ca nu va oferi o crestere salariala mai mare de 18%.

Sursa: B365 / Metrorex

Leave a Reply

Your email address will not be published.

12 + 15 =