Cum arată Popești-Leordeni în campanie electorală? 6 candidați se bat pentru Primărie

Popesti-Leordeni

Peste mai puțin de o lună, suntem chemați la vot pentru alegerea primarilor, a consilierilor locali și a parlamentarilor care ne vor reprezenta țara la Bruxelles. Dar nu despre europarlamentare dorim să vorbim acum, ci despre peisajul pestriț în cele mai multe cazuri, conturat de candidații la locale. Nu, nu ați ghicit, nu vorbim despre candidații din București la alegerile locale, ci despre cei din zona metropolitană de sud: Popești-Leordeni, Berceni, Glina și Jilava. Astăzi vom vedea cum arată Popești-Leordeni în plină campanie electorală și vă vom oferi informații utile, atât pentru cei care în data de 9 iunie au de gând să meargă la urne, cât și pentru cei care nu s-au hotărât pe cine vor vota. Ca să fie clar din start, acesta NU este un articol electoral, iar toate informațiile pe care le veți citi sunt adunate de pe internet, de pe paginile de socializare ale diferiților candidați și sunt accesibile oricui le caută.

Potrivit informațiilor publicate de Primăria Popești-Leordeni, respectiv Biroului Electoral de Circumscripție nr. 7 Popești-Leordeni, în cursa pentru funcția de primar al orașului s-au înscris 6 candidați:

  • Petre Iacob – PSD
  • Andrei Nistor – Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei
  • Bogdan Toader – Partidul Reînnoim Proiectul European al României – REPER
  • Constantin Mitran – Alianța pentru Unirea Românilor – AUR
  • Ciprian-Adrian Moldovan – candidat independent
  • Răzvan-Mirel Chiriță – Partidul Oamenilor Tineri – POT

Înainte de a-i cunoaște pe candidații la funcția de primar în Popești-Leordeni, se cuvine o mică incursiune în istoria (scurtă de altfel) a orașului de la sudul Sectorului 4.

Popești-Leordeni a devenit oraș în anul 2004 prin unificarea Popești-Conduratu (sau Pavlicheni), Popești-Români și Leordeni. Începând cu anul 2010, orașul a devenit un soi de El Dorado al dezvoltatorilor imobiliar, iar populația a crescut de la aproximativ 20.000 de locuitori la vreo 53.000 de suflete oficial. Neoficial, estimările spun că sunt aproximativ 100.000 locuitori în prezent, în Popești-Leordeni.

Spuneam că din 2010, orașul a cunoscut o extindere majoră, mai ales în ceea ce privește sectorul imobiliar. De altfel, credem că ați văzut deja reportajele unor publicații importante sau chiar trusturi de televiziune care au prezentat în ultimii ani cazuri mai puțin fericite de români care s-au mutat în Popești pe principiul că e ieftin, dar au ajuns să regrete investiția. Motivul e simplu. Popești-Leordeni s-a dezvoltat atât de haotic în ultimii 10 – 15 ani, încât problemele de infrastructură par acum să nu mai poată fi rezolvate. Și acum ajungem la un nou rând de promisiuni electorale, pentru că, nu-i așa, pe 9 iunie popeștenii își aleg un primar. Care să fie el, însă, aici e marea problemă. Dacă nu știați, Popești-Leordeni este condus de 12 ani de același primar de la PSD, Petre Iacob. Același despre care se spune că ar fi cel mai bogat primar din România, cu o sută de milioane de euro (pe puțin, afirmă unele publicații). Cu alte cuvinte, de trei mandate, orașul a urmat aceeași direcție. Bună sau proastă, asta vor decide alegătorii.

Petre Iacob, sărit din barca PSD în cea a PRO România și ulterior revenit la PSD, vrea un al 4-lea mandat. Are ceva șanse, dar anul ăsta se pare că pesedistul are niște contracandidați destul de determinați să taie firul “roșu” din administrația locală.

Candidații cu cele mai multe șanse să câștige primăria din Popești-Leordeni sunt Constantin Mitran de la AUR și Andrei Nistor din partea Alianței Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei.

Dar să vedem care este profilul public al fiecăruia dintre cei 6 candidați

Bogdan Toader – Partidul Reînnoim Proiectul European al României – REPER – este de meserie Inginer TCM, iar în prezent lucrează ca specialist în domeniul SSM (securitate și sănătate în muncă). De pe pagina de internet a REPER mai aflăm că Bogdan Toader locuiește în Popești-Leordeni din 2010, iar propunerile sale pentru oraș sunt legate construcția de noi centre educaționale, siguranță rutieră, construcția unui parc, implementarea de programe de pregătire pentru cadrele didactice. A fost consilier local în Popești-Leordeni, până în 2021 când a spune că a fost exclus din USR pentru că nu a votat la ordinul șefului de partid.

Ciprian-Adrian Moldovan – candidat independent, are 40 de ani și locuiește în Popești-Leordeni. Este specialist în analize financiare și lucrează pentru una dintre companiile de comunicatii. S-a implicat de-a lungul timpului în mai multe activități civice în orașul Popești-Leordeni, candidând chiar în 2020 pentru funcția de Consilier Local din Partea Partidului Verde. Programul electoral al lui Ciprian Adrian Moldovan se concentrează pe conceptul “Popești-Leordeni- Oraș Verde, dar propune și crearea de unități de învățământ în toate zonele orașului, crearea de spații comerciale, Parcuri, zone de relaxare, crearea unei infrastructuri velo, Implementarea unui sistem de colectare selectivӑ funcțional.

 

Răzvan-Mirel Chiriță – Partidul Oamenilor Tineri – POT este unul dintre candidații care ies din rând, cum se spune, și se prezintă drept omul care candidează „pentru că poate” și pentru că „și eu, la fel ca tine, i-am lăsat prea mult timp pe alții să decidă pentru mine!”. Are experiență în afaceri și a lucrat cu fonduri europene în mediul privat. Afirmă că poate aduce schimbarea în Popești-Leordeni: „Nouă, aici, ne lipsesc multe facilități aproape de casă.”

Constantin Mitran, din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) are cea mai mare experiență în domeniul administrației locale, mai ales dacă vorbim despre Popești. A fost consilier și viceprimar din partea PSD în ultimele două mandate, iar acum candidează din partea formațiunii lui George Simion la fotoliul de primar. De meserie este tehnician în agricultură ecologică, iar ocupația actuală este de consilier în cadrul actualei administrații. Din ce putem vedea pe social-media, promite câteva schimbări în oraș: fluidizarea traficului rutier prin instituirea de sensuri unice, construirea de creșe și grădinițe, rezolvarea problemelor cu canalizarea din oraș și afirmă toate cele de mai sus din poziția de om cu experiență în administrația locală a orașului. Cu ce bani spune că va face toate aceste lucruri? Cu fonduri europene si din PNRR.

Andrei Nistor, din partea Alianței Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, este economist de meserie și se prezintă ca antreprenor. A candidat la funcția de primar al Popești-Leordeni în 2020 și se pare că a pierdut în fața actualului primar la doar câteva procente. Cu alte cuvinte, ar putea avea șanse destul de bune să câștige în acest an, mai ales că are o prezență semnificativ mai bună pe rețelele de socializare decât contracandidații lui, iar acesta a fost întotdeauna atuul USR. Ce propune Andrei Nistor? Cam ce promite și contracandidatul de la AUR: pe scurt, “un oraș aerisit și modern în care să vrei să trăiești”.

Petre Iacob din partea PSD, de meserie “responsabil transport”, este dinozaurul din peisaj sau, dacă vreți, imaginea clasică a pesedistului care a prins rădăcini în funcție. nu o spunem cu răutate sau alte intenții dar este prea elocvent exemplul pentru a omite comparația. Cam tot ce înseamnă ansambluri rezidențiale din Popești-Leordeni s-a construit în timpul unuia dintre cele 3 mandate ale pesedistului, iar rezultatul este clar pentru toată lumea: o aglomerare de blocuri lângă blocuri, beton și iar beton, străzi înguste și fără trotuare, spații verzi mult prea puține, praf etc. Lista poate continua, dar nu acesta este rolul articolului nostru. Chiar dacă i se reproșează foarte multe lui Petre Iacob, candidatul PSD are destul de multe șanse să câștige un al 4-lea mandat. Cum? Păi vorbim de mașina electorală a PSD.

Oricare ar fi alegerea voastră, tot ce considerăm că este necesar este să MERGEȚI LA VOT!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × 1 =